Kaupunki on tehdas ja kotikunta on kännykkä

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

 

Printtimedia on tilausmaksunsa ansainnut taustoittamisesta, kun lehti avaa lukijoille näkymiä tulevaisuuteen kuten Tuukka Ollin kunnanjohtajien haastattelut viime Oivassa.

Kovasti on uskoa väkiluvun nousuun, mutta kukaan kunnanjohtaja ei mainitse tavoitteekseen veroäyrin alentamisen. Mitään selventävää syytä näihin en löytänyt. Oman näkemykseni uusista kuntamuodoista ovat 1. perinnekunta, jossa vaalitaan kunnan vaakunaa ja vanhoja perinteitä ja pelätään esimerkiksi modernia kulttuuria ja 2. markkinakunta, jossa pyritään mahdollisimman pieneen organisaatioon. Tällöin omat kiinteistöt myydään jotain poikkeusta lukuunottamatta. Kunta suorittaa vain perustehtävät ja on siinä tehokas. Veroäyri on pieni.

Vaihtoehto 3. on suurkunta, joka on jo osana suurta kaupunkia tai muutoin hyvin integroituneena siihen. Mihin nämä kolme kuntaa näistä suuntautuvat?

Hämeenkyröllä, Ikaalisilla ja Jämijärvellä ovat hyvät neuvot kalliit. On mainittu lapsiperheet tulevaisuuden asujaimistona.. Luonto on toki valtti, mutta kuten minulla, kun kolme lastani olivat pieniä ja jokainen pelasi jalkapalloa, jääkiekkoa ja kävi musiikiopistoa, niin kaupungin lyhyet matkat olivat ehdoton valtti. Taas vanhemmalla iällä on trendi kaksi asuntoa, jos siihen on vain varaa.

Olen Tampereen Teknillisen Seuran hallituksessa kulttuuriasioiden vastaavana. Yllättävän moni toimivista jäsenistä on muuttanut Helsinkiin ja jättänyt pienasunnon Tampereelle piipahduksia varten. Helsingissä on enemmän kulttuuria ja veroäyri on alhaisempi.

Tämäkään ei pysähdy tähän. Ulkomaillekin muutetaan ja Suomeen jää esimerkiksi kesämökki. Tapasin muutama vuosi sitten Hampurissa entisen ralliautoilija ja suksitehtailija Simo Lampisen. Hän asuu vakituiseen Hampurissa ja käy halvoilla lennoilla Suomessa mökillään Porvoon saaristossa. Hän kertoi muun muassa saavansa parempaa ja enemmän korvattavaa terveyspalvelua pienemmillä veroillaan Hampurissa kuin Suomessa.

Kaupunki on 2000-luvun tehdas ja kotikunta on nykyisin kännykkä. Tehtaat kilpailevat. Ei käy kateeksi kunnanjohtajan virkaa.

Jyrki Sasi
Urkin Piilopirtti Oy

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti tai WhatsApp-viesti numeroon 044 082 0040.