Kansainvälinen vaihto syventää ammattitaitoa ja laajentaa näkökulmaa

vaihto-opiskeluIkatalla vaatetusalaa opiskeleva Jenna Rinta-Könnö (oikealla) kävi työssäoppimassa Saksassa yrityksessä, joka valmistaa vanhoista farkuista uusia vaatteita. Puualan opiskelija Anu Kopra puolestaan oli vaihdossa Pietarissa Venäjän perinteisen kulttuurin oppilaitoksessa.

IKAALINEN. Jos opiskelijaa kiinnostaa saada kansainvälistä kokemusta, Sasky koulutuskuntayhtymässä siihen pyritään tarjoamaan erilaisia vaihtoehtoja.

Ikatalla puualaa opiskeleva Anu Kopra oli viime lukuvuonna vaihdossa Pietarissa Venäjän perinteisen kulttuurin oppilaitoksessa. Vaihto järjestyi Saskyn yhteistyökuvioiden kautta, ja samaan aikaan vaihdossa oli joukko Saskyn muiden oppilaitosten opiskelijoita eri aloilta.
– Olen opiskellut venäjää työväenopistossa, ja minulla oli haave lähteä käymään Venäjällä. Vaihdosta tuli turvallinen tilaisuus lähteä sinne ensimmäistä kertaa, Kopra sanoo.

Vaatetusalan opiskelija Jenna Rinta-Könnö puolestaan oli työssäoppimisjaksolla Berliinissä yrityksessä, joka tekee kierrätysfarkuista omaa vaatemallistoaan. Kierrätysmateriaalit kiinnostavat, ja hän lähti netistä etsimään mahdollisia työssäoppimispaikkoja ja otti itse yhteyttä yrityksiin.

Kopra sai perehtyä venäläisessä oppilaitoksessa muun muassa lovileikkauksiin ja koristemaalaukseen, joita ei kuulu hänen opintoihinsa Ikatalla.
– Niihin voisi joskus syventyä enemmänkin, ja laajempi osaaminen on hyväksi. Koristemaalauksesta voisi olla hyötyä esimerkiksi restaurointipuolella, Kopra sanoo.

Rinta-Könnö kertoo kahden miehen yrityksessä nähneensä, millaista oman firman pyörittäminen on.
– Näki, että yrittämiseen kuuluu muutakin kuin että suunnittelee ja ompelee vaatteita. Myös sen näki, miten erilaista kierrätettyjen farkkujen käyttäminen on verrattuna siihen, että ostaisi uutta materiaalia: mitä puhdistaminen ja purkaminen vaatii, Rinta-Könnö kertoo.

Ikatalla kansainväliseen työssäoppimiseen liittyvistä asioista vastaava opettaja Heli Silvennoinen sanoo, että ulkomailla työssäoppimisessa voi saada aivan jonkin erityisalan kokemusta omalta alalta.

Opiskelijalta vaaditaan ammatillista näkemystä siitä, mitä osaamista hän haluaa hankkia.
– Kansainvälinen vaihto antaa laaja-alaisuutta, mikä on myös ammatillisten tutkintojen uudistuksen tavoitteena, sanoo Saskyn kv-koordinaattori Sirpa Uotila.

 

Vaihto ei ole vain opiskelijoiden mahdollisuus

Vaihdossa voivat käydä myös opettajat. Esimerkiksi Ikatan rakennusrestauroinnin ja kulttuuriaineiden opettaja Eija Hesso on ollut Italiassa tutustumassa sikäläiseen rakennusrestaurointiin.

Viime vuonna Ikatalla vieraili norjalainen yrittäjä jakamassa tietoaan.
– Käsityöläisyyttä ajatellen vierailevat opettajat voivat kertoa omasta käsityöläisympäristöstään ja jakaa ammatillisuuttaan, Hesso sanoo.

Uotilan mukana vaihto voi tuoda merkittäviäkin käänteitä opiskelijalle.
– Vuosien varrella olemme saaneet palautetta, että suomalaisilla opiskelijoilla on osaamista, ja monelle on tarjottu työpaikkaakin.
– Ammatillisen valmiuksen ja kielitaidon lisäksi vaihto kaiken kaikkiaan antaa valtavasti itseluottamusta ja organisointitaitoja. Moni saa vaihdosta yrittäjyysnäkökulmaa, Uotila sanoo.

Tärkeää ylipäätään on kulttuurikokemusten kertyminen.
– Vaihdossa oleminen on kokonaisvaltainen kokemus: oppii paljon muista ihmisistä, itsestään ja uuden maan työkulttuurista, Rinta-Könnö sanoo.
– Pääsee toiseen kulttuuriin paremmin sisälle kuin lomareissulla, ja koulukuvioissa tutustuu paikallisiin ihmisiin, Kopra sanoo.

Hänelle Pietarin-vaihto kasvatti kipinää opiskella venäjää edelleen.
– Sekin on arvokas kokemus, että kun kielitaitoa ei riitä, joutuu kommunikoimaan tavalla tai toisella Uotila sanoo.
– On tärkeää, että oppii yrittämään, Kopra sanoo.