Kannanotto Kartaslammin ja Heiskan kirjoitukseen Sata-Häme Soista

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

 

Sata-Häme Soi on Ikaalisten helmi. Maine harmonikkajuhlien kesäisäntänä on levinnyt valtakunnan jokaiseen kolkkaan. Juhlista Ikaalinen tunnetaan. Ikaalilaiset heräsivät taistelemaan juhliensa puolesta, kun tiedot mahdollisesta juhlien loppumisesta levisivät. Moni on kertonut, että ensimmäinen mielikuva Ikaalisista upeana ja virkeänä asuinpaikkana on syntynyt juhlien kautta. Se viikko, kun pieni kaupunkimme täyttyy juhlavieraista ja Wanhakauppala herää eloon, on hetki jolloin olemme parhaimmillamme.

Ikaalisten kaupunginvaltuuston päätös oli Sata-Häme Soin jatkon osalta elintärkeä. Ilman kaupungin merkittävää sitoutumista yhdistyksen toimintaan juhlat olisivat kaatuneet. Onneksi valtuustosta löytyi viisautta katsoa tulevaan, pitäen kiinni niistä vahvuuksista ja potentiaalista, joita meillä kiistatta juhlissa on.
Ari Heiska pyysi kokouksessa valitusosoitetta ja kertoi Aamulehdessä valittavansa päätöksestä. On harmillista, että joukossamme on niitä, jotka torppaavat ja valittavat, heille Ikaalisten tulevaisuus ei näytä merkitsevän.

Oman Tuvan yhdistyksen toimijat, kuten lukuisat ikaalilaiset, ovat toista maata. He taistelevat, myös Sata-Häme Soin puolesta, mahdollistaakseen elinvoimaisen tulevaisuuden. Yrittäjät ja yritykset keräsivät yksityistä rahaa, jopa 66 000 euroa, jotta juhlilla olisi jälleen tulevaisuus. Juhlien puolustajat kerääntyivät yhteen ja keskustelivat keinoista, jotta saisimme juhlat aikaan ensi kesälle. Uskoa ja tekijöitä kaupungistamme löytyy!

Toisin kuin Ari Heiska ja Ville Kartaslammi kirjoituksessaan (UutisOiva 11.10.2018) väittivät Sata-Häme Soin yhdistys on patentoinut Kultaisen ja Hopeisen harmonikan, jotka kaupunki valtuuston päätöksellä osti. Toisin kuin he väittivät Sata-Häme Soi antaa arvoa sille pyyteettömälle työlle, jota lukuisat paikalliset talkoolaiset joka kesä yhteisten juhlien eteen tekevät. Toisin kuin he väittivät, yhdistys tekee nyt kaikkensa selvitääkseen ostoveloistaan, mahdollistaen kesän 2019 juhlat.

Toisin kuin Ari Heiska ja Ville Kartaslammi väittivät, yhdistyksellä on selvä suunnitelma, miten kesän 2019 juhlat saadaan rakennettua ja toteutettua taloudellisesti kestävällä tavalla. Toisin kuin he väittävät, kaupungin hallintokunnissa etsitään säästöjä 2019 vuodelle johtuen valtionavun pienenemisestä sekä sote -kulujen edelleen kasvaessa budjetoitua nopeammin, ei Sata-Häme Soin kustannusten takia.

Asia on päinvastoin, kuin mitä Ari Heiska ja Ville Kartaslammi väittävät. Mikäli kaupunki olisi nyt päästänyt yhdistyksen kaatumaan, se olisi syventänyt tämän vuoden alijäämää enemmän kuin nyt tehty ratkaisu. On surullista, että kaupungin tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Ville Kartaslammi ja kaupunginhallituksen jäsen Ari Heiska eivät tätä faktaa ymmärrä.

Toisin kuin Ari Heiska ja Ville Kartaslammi väittävät, kyse ei ole yhdistysten epätasa-arvoisesta kohtelusta. Täytyy muistaa, että SHS juhlat ovat valtakunnan 13. merkittävin kulttuurifestivaali, jota avustaa myös valtio. Juhlilla on sekä valtakunnallinen että kansainvälinen näkyvyys. Sata-Häme Soi on Ikaalisten kaupungille ja se asukkaille merkitykseltään ja vaikutuksiltaan erityinen.

On surullista, että Ari Heiska ja Ville Kartaslammi katsovat ikaalilaista tulevaisuutta lopettamalla, kurjistamalla ja valittamalla. Onneksi on heitä, jotka ovat valmiita näkemään laajemmin ja kauaskatseisemmin, onneksi on vastuunkantajia!

Tulevaisuus ei ole Sata-Häme Soilla helppo, edessämme on paljon epävarmuustekijöitä, jotka voimme voittaa vain ikaalilaisella tahdolla ja yhdessä tekemällä. Tarvitsemme talkootyötä ja tarvitsemme ikaalilaista henkeä nyt enemmän kuin koskaan, mutta ennen kaikkea, tarvitsemme tulevaisuuden uskoa!

Esa Talonen
SHS-yhdistyksen varapuheenjohtaja

 

Lue myös: Sata-Häme Soin pelastuskoplaus (11.10.2018)