Kalaluvat: Kalastuksen hallinto muuttuu, arki ei

kalastuslupa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala kalastusalueKäytännöt muuttuvat, mutta kalastusluvat saa hankittua yhtä helposti kuin ennenkin. Kuva: UutisOivan arkisto

OIVASEUTU. Kalatalouden byrokratia käy läpi myllerrystä, kun kalastusalueet lakkautetaan ja uudet kalatalousalueet järjestäytyvät.

Tämän vuoden alusta lähtien kalatalousalueita on Suomessa 118.

Taustalla on muutama vuosi sitten tapahtunut kalastuslain muutos. Nyt kalatalousalueiden keskeisiä tehtäviä ovat esimerkiksi vesialueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmien laadinta, hyväksytyn suunnitelman toimeenpano ja sen vaikutusten seuranta sekä kalastuksenvalvonnan järjestäminen.

 

Näin ostetaan kalaluvat

UutisOivan levikkialueella muutos tarkoittaa sitä, että Kyrösjärven kalastusalueesta tulee Kyrösjärven kalatalousalue, jonka vesialueet laajenevat noin tuhannen hehtaarin verran.
– Alue laajenee Seitsemisen suuntaan, kun Sipsiön reitin yläosa tulee mukaan. Lisää vesialueita tulee myös Jämijärveltä ja Kovesjoelta, kertoo tuoreen Kyrösjärven kalatalousalueen toiminnanjohtaja Jarmo Kalli.

Järjestäytymiskokous on pidetty helmikuussa. Silloin valitussa kalatalousalueen hallituksessa on edustajia vesialueiden omistajista sekä kaupallisen kalastuksen ja vapaa-ajankalastuksen järjestöistä.

Kallin mukaan hallinnon muutos ei käytännössä vaikuta tavalliseen Kyrösjärvellä kalastavaan kansalaiseen.
– Lupia saa hankittua samoista tutuista myyntipisteistä kuin aiemminkin. Se on uutta, että Kyrösjärven rapulupia voi tästä vuodesta alkaen hankkia myös Kalapassi-nettikaupasta, Jarmo Kalli mainitsee.

Kalastuksenvalvonnan Kalli arvioi muutoksen myötä jonkin verran lisääntyvän.

 

Luvan saa myös älypuhelimeen

Kyröskosken alapuolella sijaitsevilla vesillä aloitti Kokemäenjoen yläosan kalatalousalue, jonka toiminnanjohtajaksi valittiin Päivi Pyyvaara Pirkanmaan kalatalouskeskuksesta.
– Vammalan seudun, Suodenniemen ja Mahnalanselän-Kirkkojärven kalastusalueet sulautettiin osaksi uutta kalatalousaluetta, kertoo Seppo Metsähonkala, hiljattain lakkautetun Mahnalanselän-Kirkkojärven kalastusalueen isännöitsijä ja uuden kalatalousalueen hallituksen jäsen.

Uuden asukkaan tai mökkiläisen, joka kaipaa tietoa lähivesien kalastusluvista ja -käytännöistä, kannattaa ensimmäiseksi ottaa yhteyttä kalatalousalueeseen, mistä saa vinkkejä ja opastusta eteenpäin.

Kalatalousneuvoja Ismo Kolari Pirkanmaan kalatalouskeskuksesta kertoo, että Kalapassi-palvelun nettikaupasta on mahdollista hankkia viehekalastuksen yhtenäislupien lisäksi myös pyydyslupia eri vesialueille.
– Luvan saa saman tien, ja sen voi tallentaa esimerkiksi älypuhelimeen, Kolari sanoo.

Pyydysmerkit voi tilata säänkestävälle paperille tulostettuna tai ne voi itse tulostaa paperille ja suojata hyvin, joko tiiviillä muovipussilla tai laminoimalla.

Kalastonhoitomaksu eli niin sanottu valtion kalastuslupa riittää, jos kalastaa yhdellä vavalla. Koskikohteissa, kuten Aurejoen Poltinkoskella tarvitaan kuitenkin paikallinen lupa.

Seisovilla pyydyksillä tai useammalla vieheellä kalastavien luvat ovat jatkossakin pääsääntöisesti vesialuekohtaisia.

 

Sakari Ilomäki