Juhlaa poikkeusolojen keskellä

Pääkirjoitus 8.4.2020

Viikonloppuna vietetään pääsiäistä. Monelle suomalaiselle pääsiäinen on perhejuhla, jolloin on ollut tapana tavata sukulaisia, nauttia pääsiäisen perinneherkuista ja juhlia alkavaa kevättä. Tänä vuonna pääsiäistä vietetään poikkeusoloissa, mutta se ei tarkoita sitä, että juhlapyhä kannattaisi jättää juhlimatta tai ohittaa kuten tavallinen viikonloppu. Koronakriisin keskellä juhlahetkeä on ehkä jopa poikkeuksellisen tärkeää viettää, sillä se tarjoaa katkon nyt pitkältä tuntuvaan poikkeusarkeen, jonka päättymispäivästä ei ole vielä tietoa.

Alun perin koulujen etäopetuksen piti jatkua pääsiäiseen, mikä tuntui nelisen viikkoa sitten erittäin pitkältä ajalta. Nyt etäopetukselle on annettu jatkoaikaa vielä kuukaudella, mutta on mahdollista ja monien mielestä jopa todennäköistä, että koulut pysyvät suljettuna koko kevätlukukauden ja pulpetteihin palataan vasta elokuussa. Vähintään toukokuun puoliväliin näyttävät kestävän myös muut yhteiskunnan koronarajoitukset.

Tavallisesti pääsiäinen on ollut toivottu katko hektiseen arkeen, ja moni on nauttinut siitä, että ehtii olla hieman enemmän kotona ja läheisten kanssa. Nyt jokainen on varmasti ehtinyt olla jo riittävästi kotona, mutta katko arkeen on silti paikallaan. Tällaisena poikkeusaikana juhlatunnelman nostatusta ei kannata väheksyä. Pääsiäiskoristeet, pääsiäisajan kukat ja tutut perinneherkut luovat juhlatunnelmaa, vaikka pääsiäisvieraiden kutsuminen ei poikkeustilan aikana olekaan suotavaa.

Suomalaisten halu noudattaa pääsiäisen perinteitä myös poikkeusoloissa tuli todistettua jo palmusunnuntaina, joka on perinteisesti virpomispäivä. Vaikka tänä pääsiäisenä pienet virpojanoidat eivät päässeet virpomaan sukulaisia tai naapureita soittamalla ovikelloa, meidänkin seudullamme osa halusi ilahduttaa virpojia laittamalla virpomispalkkoja valmiiksi koriin, josta palkan voi vitsaa vastaan ottaa.

Korona-arki on monelle tasaista ja vähän tylsää, kun sosiaaliset kontaktit on rajoitettu puhelimen ja verkon varaan. Pääsiäinen antaa mahdollisuuden katkaista arki viettämällä juhlaa muilta osin kuten aiemminkin. Perinteiden ylläpitäminen myös poikkeustilanteessa on ikään kuin voimannäyttö epidemialle, koska se viestii, ettei korona nujerra kaikkea, vaikka se pakottaakin meidät kutistamaan elämänpiirimme minimiin. Tulevina pääsiäisinä voidaan muistella, miten juhla saatiin aikaiseksi poikkeusoloissakin.

 

Katri Linnikko

päätoimittaja