Joutomaan asukkaat

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

Joutomaan asukkaat

Tuo on hyödytön peltotilkku. Savinen ja ainoa kasvi, joka siinä kukoistaa on rikkaruoho. Harmillista, että se ei ole komea palanen tonttimaata kukoistavan kaupungin keskustasta. Joutomaa ei olisi hyödytön peltotilkku, vaan rahanarvoinen kokonaisuus sijoittajalle. Voiton maksimointi ja kulujen minimointi. Mitä on merkitystä millään muulla, kuin rahalla ja taloudellisella tuotolla.

Millä se tehdään? Sijoittajat eivät rahojaan joutomaahan tuhlaa, vaan kaiken täytyy tuottaa voittoa ja kasvukäyrät olla ylöspäin. Suomen Lappi on malliesimerkki tästä luonnosta, josta kaikin voimin yritetään puristaa hyöty irti. Luodaan markkinavoimien avulla tuottoisia mielikuvia koskemattomasta erämaasta!

Todellisuudessa tuo ikuisten tuntureiden salaperäinen Lappi on pian täynnä vieriviereen rakennettuja kelohonkahuviloita ja hotelleita. Näillä elämyksillä tahkotaan rahaa kuin Tankavaarassa kultaa.

Sijoittajille ei riitä luonnon riistäminen. He ovat löytäneet tuottoisan kohteen myös ihmisistä. Sote on sotkuinen, mutta rahakas soppa. Tässä ajassa on paljon pelottavia, mutta hienoja sanoja, kuten integrointi, synergiaetu ja keskittäminen. Näiden sanojen kohteeksi joutuvat usein ihmiset, jotka ovat heikommassa asemassa. Heillä ei ole juuri sananvaltaa tässä yhteiskunnassa. Konsulttina päätöksissä näyttää olevan ainoastaan raha, eikä ihmisten hyvä arki. Mitä kauempana päättäjät ovat ihmisten arjesta, sen helpompi päätöksiä on tehdä. Ihmisiä lähellä oleva pieni ja kodikas ei ole muodikasta. Täytyy olla suurta ja tehokasta. Säästöjä halutaan ja haetaan. Hinnasta ei väliä. Tämän kehityksen jatkuessa olemme lopulta kaikki maksajia viimeistään elämämme loppupäässä, mutta nyt jo arvomaailma murenemisena.

Olemme yhteisön jäseniä ja lähimmäisiä. Luojan luomana ainutlaatuisena luomuksena meille on annettu siinä roolissa myös varjelemisen vastuu. Se koskee koko luomakuntaa. Ihmisyys ja inhimillisyys on arvo, jota ei voi laskea euroissa.

Eeva-Liisa Juurijärvi
seurakuntavaaliehdokas, Ikaalinen

 

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti 0400 922 803