Jokainen voi vaikuttaa valinnoillaan

Pääkirjoitus 1.10.2020

 

Kotimainen tuotanto on koronan myötä noussut entistä tiiviimmin keskusteluihin. Suomen Paikallismediat teki paikallislehtien lukijoille Mitä ostan omasta maasta -kyselyn, jossa haluttiin muun muassa selvittää, mikä kuluttajille on tärkeää tuotteita valittaessa. Tulokset osoittivat, että liki puolet (48%) piti tärkeimpänä kotimaisuutta. Lisäksi tärkeitä arvoja olivat muun muassa terveellisyys ja lähituotanto. Joka kolmas vastaaja mainitsi haluavansa nimenomaan tukea paikallisia tuottajia ja yrityksiä sekä paikkakunnan työllisyyttä.

On hyvä muistaa, että jokaisen valinnoilla on merkitystä. Ostamalla lähellä tuotettua pystyy paitsi tukemaan paikallista, tekemään myös ekologisia valintoja, kun muun muassa kuljetusmatkat lyhenevät. Lähitulevaisuudessa ilmastonmuutos pakottaa jokaisen meistä miettimään valintojaan ja toimintatapojaan entistä tarkemmin. Kenenkään ei pidä tuudittautua siihen ajatukseen, etteikö omilla ostopäätöksillään voisi tehdä pienen osansa paikallisuuden, kotimaisuuden tai ilmaston eteen.

Yksi vaihtoehto ekologisuuden ja paikallisuuden eteen on myös kotitarveviljely. Ehkä osin koronakevään kotonaolon ansiosta moni tänä keväänä innostui viljelemään porkkanoita, perunoita ja muita kasviksia itse. Omavaraistalouden edes pienimuotoinen paluu on yksi keino vähentää hiilijalanjälkeä. Koronan herättelemä luontobuumi on saanut ihmiset myös entistä innokkaammin marja- ja sienimetsiin. Suomen luonto on pullollaan terveellisiä herkkuja, joten kaikille halukkaille riittää satoa kerättäväksi.

Meillä täällä maaseudulla on onni asua lähellä luontoa. Lähimetsästä tai omasta tai lähituottajan maasta tulevia tuotteita on helppo saada ja hyödyntää. Samoin lähituottajan lihaa tai kananmunia on saatavilla, ja lähileipomosta voi hakea tuoretta leipää. Aika yksinkertaisia nautintoja, joiden arvostaminen tahtoo joskus unohtua.

 

Katri Linnikko

päätoimittaja