Jokainen ansaitsee harrastuksen

Pääkirjoitus 14.1.2021

Lasten ja nuorten koulupäivien yhteyteen halutaan tuoda harrastusmahdollisuuksia. Meidän seudullamme sekä Hämeenkyrön, Ikaalisten että Viljakkalan kouluilla alkaa lähipäivinä opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella uutta harrastustoimintaa.

Ministeriön syksyllä teettämän kyselyn mukaan peräti 55 prosenttia peruskoululaisista haluaisi aloittaa uuden harrastuksen. Joka viidenneltä puuttuu mieleinen harrastus. Koululaisten toiveet vaihtelivat parkourista kuvataiteeseen ja eläinkerhosta mopon rassaukseen. Koululaisille toteutettu kysely toimi osana harrastamisen Suomen mallin toteutusta, jonka tavoitteena on tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus mieluisaan ja maksuttomaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä.

Nyt mukana oleville kunnille on myönnetty rahat kevään harrastustoiminnan toteuttamiseen. Uusi haku syksyn harrastuksia varten avautuu maaliskuussa.

Koulupäivien yhteydessä toteutettavat kerhot eivät Suomessa ole uusi keksintö. Parisenkymmentä vuotta sitten useimmilla kouluilla oli päivien päätteeksi opettajien vetämiä kotitalous-, käsityö-, kuvataide-, kieli- ja muita kerhoja. Vähitellen rahahanoja kiristettiin, eikä kerhotoiminnan pyörittämiseen riittänyt euroja. Nyt ollaan siis osin palaamassa vanhaan, mutta varsin toimivaan malliin.

Koulupäivän yhteydessä järjestettävät kerhot ovat iso ilo varsinkin hieman kauempana koulusta asuville oppilaille. Nyt harrastuksen pariin pääsee sujuvasti koulumatkalla, eikä vanhempienkaan tarvitse viettää iltaansa kuskina ja aikaa tappaen, kun lapsi harrastaa. Heti koulun jälkeen kerhoon osallistuminen on monelle lapselle myös mieluisaa ajankulua ennen kuin vanhemmat pääsevät töistä kotiin.

Toivottavasti nyt aloitettavasta Suomen mallista tulee pysyvä käytäntö, sillä jokainen lapsi ja toki aikuinenkin tarvitsee mielenkiintoisen harrastuksen arkityön vastapainoksi.

Katri Linnikko
päätoimittaja