Järjetön fanitus

Juttelin muinaisuudessa kaverin kanssa aiheesta fanitus. Kaveri sanoi, ettei ole koskaan ymmärtänyt urheilun fanittamista. ”Jos joku siitä sisältöä elämäänsä saa, niin hyvä, mutta minä en sitä ymmärrä. Se on järjetöntä”, kaveri sanoi. Itse urheilufanina taas ymmärrän fanittamisen oikein hyvin, mutta en minäkään sitä perustella osaa.tuukka olli toimittaja kolumni On helppoa kertoa mahtavasta tunteesta, kun suosikkijoukkue menestyy tai musiikin fanittamisessa näkee suosikkiyhtyeensä lavalla. Mutta jos keskustelukumppani ei ymmärrä sitä tunnetta, vaikea hänelle on fanitusta perustella.

Kaverin kommentti siitä, että fanittamisessa ei ole mitään järkeä, on täysin oikea. Lähtökohtaisesti fanittaminen on järjetöntä: olet valmis maksamaan matkasi ottelupaikkakunnalle ja siellä kustantamaan lippusi tapahtumaan, josta pahimmassa tapauksessa lähdet pois pahoilla mielin ja matkustat tietenkin omaan piikkiisi takaisin kotiin. Mutta fani ei ajattele näin. Hän jahtaa sitä tunnetta, kun oma joukkue menestyy, silloin matka takaisin menee yhdessä hujauksessa, eikä fanittamiseen käytettyä rahaa koskaan ajatella. Huonot muistot pyyhkiytyvät pois, hyvät jäävät.

Tunneko siis kustantaa fanituksen? Kyllä. Muun jääkiekon ohella seuraan NHL:ää. Siellä kannustan suomalaisia. Olen lyönyt vetoa NHL-mestarista, panokseni asetin Saint Louis Bluesille. Kannustanko siis Saint Louisia pudotuspeleissä? En. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä päättyneessä sarjassa Saint Louis pelasi Dallas Starsia vastaan. Saint Louisissa ei pelaa yhtään suomalaista, Dallasissa kolme, Roope Hintz, Miro Heiskanen ja Esa Lindell. Kaikki suurissa rooleissa. Jo pelkästään suomalaisten määrä saa kannustamaan Dallasia. Lisäksi joukkue lähti sarjaan altavastaajana, sellaisen kannattaminenhan on hienoa.

Kannustanko siis automaattisesi NHL-joukkueita, joissa pelaa suomalaisia? En. Pittsburgh Penguinsille en voi toivoa menestystä, vaikka se olisi täynnä suomalaisia. Miksi en? En osaa selittää. Käyttäytymiseni on täysin epäloogista ja järjetöntä.

Entä jos Saint Louis pelaisi finaaleissa, kannustaisinko siellä heitä? Syytä olisi, sillä vetoni olisi lähellä osua oikeaan. Mutta kun en. Vastassa on joko Boston Bruins, jonka maalia vartioi Tuukka Rask tai Carolina Hurricanes, itsensä jo nyt moneen kertaan ylittänyt joukkue, jonka hyökkäystä johtavat Teuvo Teräväinen ja Sebastian Aho. Finaalissakin olisi helppoa olla suomalaisten puolella. Vaikka heidän voittaessaan kärsisi meikäläisen vetolappu. Kärsikööt. Eihän fanittamisessa ole mitään järkeä.

Tuukka Olli