Itä-Ikaalisten ensimmäisiä kansalaiskoululaisia

Itä-Ikaalisten ensimmäisten kansalaiskoululaisten kuva on 60 vuoden takaa. He aloittivat Tevaniemessä vuonna 1958 ja saivat todistuksensa 31. toukokuuta 1959. Eila Kuusiniemi toimitti valokuvan, jossa ei ole mukana ihan kaikkia oppilaita.

 

 

Vanha valokuva kertoo Ikaalisten kouluhistoriaa. Syksyllä 1958 Tevaniemessä aloittivat Itä-Ikaalisten ensimmäiset kansalaiskoululaiset, jotka saivat todistuksensa yhden kouluvuoden opiskelun jälkeen 31. toukokuuta 1959.

Ikaalilaisen Eila Kuusiniemen toimittamassa valokuvassa näkyvät oppilaiden lisäksi myös opettajat Raimo Saarenheimo, Liisa ja Kalle Asumalahti, Kerttu Järvenpää ja Helena Pitkämäki.
– Koulu korvasi jatkokoulun. Olimme silloin 15-vuotiaita. Oppilaita tuotiinTevaniemeen Sisätöstä ja Vahosta Riitialaan asti, Eila Kuusiniemi kertoo.

Hän oli käynyt koulua Luhalahdessa ja muistelee, että opettaja kutsui kansalaiskouluun jatkaneet koululaiset tiettynä päivänä Niemen kaupalle kuulemaan, milloin koulu Tevaniemessä alkaa ja miten sinne kuljetaan.
– Olihan se jännittävääkin. Päästiin Lallin autolla kulkemaan päivittäin – minä ihan kotonurkalta aamulla autoon ja iltapäivällä autosta pois.

Eila Kuusiniemelle on kansalaiskoulusta jäänyt mieleen muun muassa käsitöiden ja kotitalouden oppitunteja. Karjataloutta käytiin opettelemassa Lavian talon navetalla kerran viikossa.

 

 

Oiva ottaa vastaan pieniä juttuja koko seudulta (Hämeenkyrö, Ikaalinen, Jämijärvi ja Viljakkala). Lähetä meille teksti ja kuva osoitteeseen toimitus@oivaseutu. fi. Toimitus tekee päätöksen materiaalin julkaisemisesta.