Iso päätös: Krista Pärmäkoski siirtyy harjoittelemaan maajoukkueen ulkopuolelle

IKAALINEN. Suomea lukuisissa arvokisoissa menestyksekkäästi edustanut Krista Pärmäkoski tiedotti siirtyvänsä harjoittelemaan hiihtomaajoukkueen ulkopuolelle.
– Kehitysaskeleiden varmistamiseksi Pärmäkoski on yhdessä valmentajakaksikkonsa Matti Haaviston ja Tommi Pärmäkosken kanssa päätynyt rakentamaan alkava harjoituskausi omien leirien varaan, tiedotteessa kerrotaan.

Otollinen hetki tehdä muutoksia harjoitteluun tuli, kun ensi kaudella ei järjestetä maastohiihdon kansainvälisiä arvokilpailuja. Edellisen kerran välivuosi oli kaudella 2015–16, jolloin Haaviston ratkaisu oli Pärmäkosken selkeä harjoitusmäärien kasvattaminen. Tuolloinen muutos tuotti hyviä tuloksia, mutta nyt harjoitusmääriä ei ole mahdollista samalla tavoin kasvattaa.
– Näin pitkän maajoukkueuran jälkeen pitää uskaltaa tehdä rohkeita muutoksia harjoitteluun. Muutos on aina iso riski, mutta riskejä pitää uskaltaa ottaa. Uskon, että pystyn vielä löytämään tämän myötä uusia kehityskohteita, kommentoi Pärmäkoski tiedotteessaan.

 

Harjoitusärsykkeitä muualta

Haavisto jatkaa hiihtäjän henkilökohtaisena valmentajana ja Tommi Pärmäkosken vastuualueena on edelleen voima- ja nopeusharjoittelu. Uusia ideoita ja sparrausta harjoitteluun on tarkoitus hakea muiden maiden huippuhiihtäjistä.
– Pitää uskaltaa etsiä uusia harjoitusärsykkeitä muualta ja tuoda sitten tieto mukana takaisin tänne Suomeen, kertoo Haavisto.

Pärmäkosken tavoite on palata maajoukkuetoimintaan kansainvälisen kilpailukauden alkaessa marraskuussa 2019.
– Tällaista muutosta on mietitty jo pidemmän aikaa. Leirisuunnitelmissa on edelleen hyödyntää Keski-Euroopan olosuhteita ja korkeanpaikanharjoittelua, joista olen saanut aiemmin hyvän vasteen. Nyt leiritystä voi rytmittää aiempaa tarkemmin, kertoo Pärmäkoski.

Maajoukkueen taloudellinen tuki on urheilijalle harjoituskaudella merkittävä.

Pärmäkosken päätös jättäytyä pois maajoukkueesta säästää Hiihtoliiton varoja ja siirtää taloudellista rasitetta Pärmäkosken ja tämän omien tukijoiden harteille.

Pärmäkosken siirtymistä harjoituskaudeksi maajoukkueen ulkopuolelle on käsitelty huhtikuun aikana yhteisymmärryksessä Hiihtoliiton ja maajoukkueen valmennusjohdon kanssa.

 

Sakari Ilomäki