Inspiraatiota viikinkiajoilta

Pitää takoa, kun rauta on kuumaa. Kuvassa on.

HÄMEENKYRÖ. Metallinen kilke kaikuu Heiskan pajan avoimesta ovesta, vaikka ulkona on muutama aste pakkasta. Hämärässä pajassa ahjon hohkaamassa lämmössä työskentelee viikinkiseppä Joona Peltoniemi.
– Nyt on ihan kelpo keli työskennellä, taontatöiden pakkasraja tässä pajassa on siinä viidentoista miinusasteen tietämillä, Peltoniemi sanoo.
Nuoren käsityöläisen kiinnostus historiaan heräsi jo kouluvuosina synnyinseudulla Ilmajoella ja se on ohjannut ja innostanut Peltoniemeä tekemään erilaisista materiaaleista aluksi muinaisaikaisia varusteita ja edelleen yhä vaativampia käsitöitä.
– Olen työstänyt niin puuta, kiveä kuin nahkaakin, mutta kuuma teräs on muodostunut rakkaimmaksi materiaaliksi, Peltoniemi sanoo.
Innostus metallitöihin vei Peltoniemen vuonna 2008 opiskelemaan Ikataan, mistä hän valmistui metalliartesaaniksi. Parhaillaan hän opiskelee sepän töiden ohella Tampereen ammattikorkeakoulussa koneinsinööriksi.
Viikinkisepäksi Peltoniemi tituleeraa itseään ennen kaikkea siksi, että viikinkiaika on hänelle keskeinen inspiraation lähde taontatöihin.
– Olen mukana Faravidin sudet -nimisessä yhdistyksessä, joka harrastaa historian elävöittämistä, erityisesti viikinkien historiaa, Peltoniemi sanoo.
Historian opiskelu yliopistossa oli Peltoniemelle varteenotettava vaihtoehto, mutta käsitöiden kautta historiaa voi lähestyä elämyksellisesti ja tuhannen vuoden takasia tapahtumia voi tavallaan herättää eloon. Käytännön ja käsillä tekemisen lisäksi Peltoniemi myös lukee paljon, miehen kirjahyllystä löytyy kymmeniä historiaa käsitteleviä tietokirjoja.
Peltoniemi tekee takoraudasta ja muistakin metalleista muun muassa erilaisia käyttö- ja koriste-esineitä, koruja, veitsiä.
– Tilaustöinä teen portteja ja kaiteita, jotka aina tehdään mittojen mukaan kuhunkin käyttökohteeseen.
Parhaita myyntikanavia sepän tuotteille ovat erilaiset markkinatapahtumat, luontevimmin keskiaikamarkkinat, mutta Peltoniemi myy tuotteitaan myös verkon kautta eri puolille maailmaa.
Televisiosarjat, kuten Viikingit tai Game of Thrones ovat lisänneet kiinnostusta sepän ja etenkin viikinkisepän työhön. Peltoniemi kertoo takoneensa tilaustöinä esimerkiksi keihäänkärkiä asiakkaille Yhdysvaltoihin.
– Tilaustöiden kirjo on laaja, historiaharrastajat saattavat kysyä esimerkiksi tietyntyyppisiä miekkoja. Ehkä hienointa tässä työssä onkin juuri se, kun saa suunnitella asiakkaan toiveiden mukaisen työn, Peltoniemi toteaa.
Miekan hyvä laatu on ollut satoja vuosia sitten kirjaimellisesti elämän ja kuoleman kysymys. Viikinkien miekoilla oli hyvä, tai oikeastaan pelottava maine. Viikinkien taitavat asesepät takoivat kestävät ja kevyet Ulfberht-miekat erityisen laadukkaasta hiiliteräksestä, jota viikingit hankkivat kauppamatkoiltaan Khorasanista, joka sijaitsi nykyisen Iranin alueella.
– Ulfberht-miekoilla oli niin hyvä maine, että niistä tehtiin kopioita, joten tuoteväärennökset eivät suinkaan ole vain nykyajan ilmiö. Tuhat vuotta sitten piraattituote saattoi maksaa soturin hengen, jos halpa kopiomiekka katkesi taistelussa, Peltoniemi toteaa

Sakari Ilomäki