Ikaalisten vetovoimaa!

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

 

Muodikas sana tulokulma esiintyi useasti Ikaalisten sivistysjohtajan ansiokkaassa esittelyssä, jolla lanseerattiin Luhalahden koulun lakkauttamisesitys. Tulokulmia oli monia ja kaikkien taustalla oli tarve saattaa menot vastaamaan tuloja eli säästää rahaa. Tulokulmista tärkein kuitenkin puuttui, eli se miten niitä tuloja saataisiin lisää. On maailman helpointa säästää, mutta vaatii oikeaa johtajuutta ja osaamista myydä, eli siis lisätä niitä tuloja.

Me olemme yrittäjinä tottuneet siihen, että tulojen merkitys on kaikki kaikessa liiketoiminnalle. On myös tärkeää ymmärtää mitkä menot ovat välttämättömiä, että voidaan pitää nykyinen tulotaso tai parhaimmillaan kasvattaa tulotasoa.

Viimeisen 16 vuoden aikana olemme tavanneet monta perhettä, jotka ovat ostaneet kiinteistön täältä Ikaalisten kyliltä. Olemme myös myyneet niistä monia. Parhaimmillaan neuvottelemme tontin myynnistä Juhtimäen luonnonkauniiden maisemien keskelle erään yrittäjäperheen kanssa. Heidän suurin syynsä tuoda verotulonsa ja työpaikkansa tänne ovat hyvän tontin lisäksi Ikaalisten luomutilojen suuri määrä ja perinteinen hirsinen kyläkoulu.

Tämä on juurikin sitä tulopuolen lisäämistä mitä me Ikaalisissa tarvitsemme. Meidän on hyödynnettävä niitä vahvuuksia joita meillä on. Mahtava luonto ja toimivat kylät! Olemme kaikki lukeneet miten väestö tulee keskittymään vain muutamaan keskukseen koko Suomessa. Onneksemme Tampere on yksi niistä alueista joiden asukasluku tulee selvästi kasvamaan tulevaisuudessa. Ikaalisten päättäjien tehtävä on varmistaa, että saamme siitä kasvusta osamme. Vain siten voimme taata hyvät palvelut Ikaalisissa.

Juhtimäki ja Luhalahti ovat Ikaalisten kylistä lähimpänä Tamperetta. Kaikki potentiaaliset muuttajat eivät ole yrittäjiä tai löydä täältä työpaikkaa, joten kotien on oltava mahdollisimman lähellä työpaikkoja eli Tampereen seutua. Ikaalisissa on paljon hienoa luontoa ja erityisen paljon sitä on täällä Seitsemisen kansallispuiston kulmalla. Tänne alueelle on helppo houkutella asumaan ihmisiä, joita eivät betoniviidakot kiinnosta, mutta joille tuo juuri päällystetty ja peruskorjattu väylä kolmostieltä tarjoaa nopean mahdollisuuden käydä töissä Tampereen suunnalla.

Alle tunti Tampereelta on erittäin tärkeä mainoslause. Tämä toteutuu vain Luhalahden koulun alueen osalta. Tuo koulu on myös ympäristökoulu ja siten oikein hyvä lähtökohta koko Ikaalisten tulojen kasvattamiselle. Luhalahden alueen yleiskaavoitus Kyrösjärven rantojen osalta on parhaillaan käynnissä. Tänne tulee hienoja tontteja rantamaisemiin. Nykyään kunta saa itse päättää annetaanko noiden rantatonttien päätyä vakituiseen asumiseen verotuloja kasvattamaan.

Ehdotamme, että kohdennetaan tuo haettu saaristolaislisä Luhalahteen tai myydään kunnan tuottamatonta omaisuutta ja muutetaan kuntamme ainoa ympäristökoulu Luhalahdessa toimimaan auringolla ja maalämmöllä nykyisen hieman häpeällisen öljyn sijaan. Saman voi toki toteuttaa kaikkien kunnan kiinteistöjen osalta – kunnan rahoituskustannus on erittäin halpa tällaisille tuottaville ja tuettavillekin investoinneille.

Vahvistamme näin Ikaalisten ympäristöimagoa ja ennen kaikkea säästämme tulevaisuudessa merkittävästi rahaa. Vahvistamalla ympäristökoulumme toimintaedellytyksiä investoimalla Tevaniemen laajennuksen sijaan Luhalahteen ja muuttamalla Luhalahden koulun ottoaluetta Röyhiön suuntaan saamme varmistettua kustannustehokkaan tavan tuottaa sivistysjohtajankin esiin nostamaa huippuluokan oppilasviihtyvyyttä. Houkuttelemme lisää asukkaita – vaikkapa sellaisia ympäristötietoisia yrittäjiä ja saamme näin lisää verotuloja ja työpaikkoja. Ikaalinen – luontoa ja luomua Pirkanmaan ytimessä lähellä Tamperetta!

Me itse olemme menneiden 16 vuoden aikana yhdessä ja erikseen perustaneet Ikaalisiin viisi yritystä, joiden johdosta olemme maksaneet erilaisia veroja seitsennumeroisen summan verran ja työpaikkoja on syntynyt yli 50. Miksi me sitten olemme tänne syrjäkylälle päätyneet? Hassua, mutta syynä on ollut ainakin yksi luomumaatila, mahtava luonto ja yksi kyläkoulu. Nyt meidän kolmevuotias tyttäremme odottaa jo innolla kouluun pääsyä.

Onko se koulu tuo yli satavuotias hirsirakennus vai joku muu koulu muualla riippuu täysin tulokulmasta, jonka Ikaalisten päättäjät nyt valitsevat.

Sadantuhannen säästö, jonka koulun lakkauttaminen ilmeisesti täydellisesti onnistuessaan toisi vai 100 000 sijoitus kunnan asukasmarkkinointiin? Kummassakin tapauksessa summat tuntuvat naurettavan pieniltä ottaen huomioon tilanteen vakavuuden. Yhdistettäessä itäpuolen koulut joudutaan joka tapauksessa investoimaan Tevaniemen laajentamiseen, mutta menetetään se ainoa alle tunnin päässä Tampereelta oleva kyläkoulu. Joku viisas mies on aikoinaan sanonut, että jos puu kaadetaan sitä ei enää saa takaisin.

Uskomme, että päättäjistä löytyy nyt aitoa johtajuutta nähdä tämä mahdollisuus mikä meillä ”saaristolaisilla” on edessämme.

Anna ja Timo Saraketo

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti 0400 922 803