Ikaalisten Urheilijat – jalkapallon matka kohti koronan jälkeistä aikaa

Monin tavoin poikkeuksellinen vuosi 2020 on saatu viimein päätökseen. Vuosi on koostunut suurimmaksi osaksi murheista, harmeista ja rajoituksista – kukaan ei päässyt tätä totuutta karkuun. Myös urheilujoukkueet ovat tasosta ja harrastajamäärästä riippumatta olleet vaikeiden aikojen äärellä. Jalkapallon osalta sarjoja pelattiin erityisjärjestelyillä todella tiiviillä aikataululla ja harjoittelulle ei kovin paljon jäänyt aikaa. Rikkonaisesta ja odottamattomia hetkiä täynnä olevasta kaudesta huolimatta tulos oli Ikaalisten kannalta erinomainen, sillä miesten edustusjoukkue nousi kauden päätteeksi Länsi-Suomen kolmoseen ja on tulevalla kaudella todella kovien haasteiden edessä. Tätä tulosta vasten kausi ei voinut olla seuralle kovin paha, vai oliko?

Jalkapalloa ja urheilua yleensä on vaivannut jo pitkään harrastajamäärien lasku. Ymmärrettävästi osa laskusta selittyy sillä, että lapsia on menneitä vuosia vähemmän, mutta se ei suinkaan ole ainoa tekijä. Totuus on, että todennäköisesti kaudella 2021 Ikaalisten Urheilijoilla on edustusjoukkueen lisäksi kaksi juniorijoukkuetta ja jalkapallokoulu. Kun aloitin jalkapallovalmentajana 2016, Ikaalisissa oli kaksi miesten joukkuetta, seitsemän juniorijoukkuetta ja jalkapallokoulu. Mitä näiden neljän vuoden aikana on tapahtunut?

Joukkueurheilu tarjoaa parhaimmillaan lapselle ja nuorelle mahtavia kokemuksia. Joukkue on parhaimmillaan paikka, jossa millään ulkopuolisella tekijällä ei ole merkitystä, vaan jokainen saa toteuttaa itseään ja näyttää taitonsa lähtökohdista huolimatta.

Viidentoista Puolustusvoimissa viettämäni vuoden jälkeen voin edelleen todeta, että todella usein joukkueurheilua ikänsä harrastaneet henkilöt erottuvat joukosta parikymppisinä edukseen. Sosiaaliset taidot, epämukavuuksien sieto ja rohkeus olla oma itsensä kehittyvät joukkueurheilussa tavalla, jota monessa muussa tilanteessa tai paikassa ei ole tarjolla. Parhaimmillaan kokemukset kantavat vuosikymmeniä, kuten allekirjoittaneella. Tavoitteellinen ”urheilu-ura” jäi katkolle varusmiespalveluksen ajaksi ja muuttui kuntoliikunnaksi perheen perustamisen jälkeen. Kuitenkin vaikutus oli niin suuri, että Ikaalisiin muuton jälkeen olen hakeutunut valmentamaan ja vaikuttamaan ensisijaisesti juuri lasten ja nuorten harrastamiseen. Tahdon, että jokaisella lapsella olisi mahdollisuus kokea samoja tunteita ja elämyksiä kuin itse olen kokenut.

Perinteinen IkU-cup jäi myös viime kesänä järjestämättä, mutta tulevalle kesälle turnausta on jo alettu suunnitella. Tapahtuma tuo Ikaalista kartalle ja tuo kaupunkiin muutamaksi päiväksi eloa, ihmisiä ja liikunnan riemua. Juniorijoukkueiden vähenemisen takia kuitenkin turnauksen saattaa estää koronaviruksen sijaan talkoolaisten puute. 2020-luvulla talkoiden tekeminen näkymättömän yhteisen hyvän ja elämysten eteen ei ole kovinkaan mediaseksikästä tai helppoa mainostettavaa. Turnausviikonlopun aikana tehdyt tunnit ovat kuitenkin mittaamattoman arvokkaita, kun puhutaan jalkapalloharrastuksen jatkumisesta Ikaalisissa. Samoin ne ovat arvokkaita koko kaupungin imagolle, koska hyvin järjestetty turnaus ei ainakaan huononna mielikuvaa Ikaalisista.

Joulun alla varmasti jokainen vanhempi ja isovanhempi on miettinyt, mitä antaisi lapselleen tai lapsenlapselleen lahjaksi. Urheiluharrastukseen kannustaminen ja ohjaaminen voi parhaimmillaan olla koko elämän kestävä lahja, josta lapsi saa kasvaessaan nauttia monella tavalla: sosiaalisten taitojen kehittyminen, syvät ystävyyssuhteet, epämukavuuden ja tappionsietokyky ja parempi fyysinen kunto. Nämä lahjat lapselle on helppo antaa. Ja harvoin sitä on tullut työelämässä nuorten miesten suusta kuullut, että ”harmi kun tuli urheiltua nuorempana”. Usein ne lauseet ovat melko lailla päinvastaisia.

Vielä lopuksi. Tarmon miehet takoivat itsensä komeasti Ykköspesikseen ensi kaudeksi ja tunnelma kentällä oli otteluissa hieno. Yritetään ensi kesänä saada samaa tunnetta myös jalkapallo-otteluihin. Ensi kesänä Ikaalisissa pelataan kahdella kentällä todella kovalla tasolla – nautitaan niistä hetkistä.

Mikko Kulmala
IkU jalkapallojaoston puheenjohtaja