Ikaalisiin päättyneen takaa-ajon esitutkinta on valmistunut

Kuva: UutisOivan arkisto.

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN. Keskusrikospoliisi kertoo tiedotteessaan, että viime vuoden elokuun 25. päivä Porvoosta alkaneen ja Ikaalisiin päättyneen tapahtumaketjun esitutkinta on valmistunut. Rikoksista epäillään vuonna 1989 ja 1994 syntyneitä miehiä, joista toinen on sekä Ruotsin että Suomen ja toinen Ruotsin kansalainen.

Esitutkintapöytäkirjassa on runsaasti rikosnimikkeitä, joita poliisi tiedotteessaan avaa yleisellä tasolla.

Tampereelta alkaneen takaa-ajon tapahtumien kulkua poliisi kuvailee seuraavasti: Hämeenkyrössä 25. elokuuta 2019 kello 20.21–20.29:

Sisä-Suomen poliisilaitoksen partio oli käyttänyt Valtatie 3:n ja Miharintien risteyksessä piikkimattoa. Pakoauto oli kiertänyt piikkimaton jatkaen huomattavaa ylinopeutta kohti Ikaalista. Vaaraa poliiseille ei aiheutunut. Rikoksena tätä on arvioitu virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena.

Valtatie 3:n ja Timinsaarentien risteyksessä Helsingin poliisilaitoksen valmiusyksikön partio yritti pakkopysäytystä törmäämällä partioautolla Volvon takaosaan. Tässä vaiheessa Volvosta oli ammuttu laukauksia kohti partiota. Esitutkinnan perusteella yksi laukaus on osunut Volvon kattoon ja kattokiskoon. Toisen laukauksen epäillään kohdistuneen partioauton vasempaan sivupeiliin edestäpäin.

Ajoneuvot ovat vaurioituneet välikohtauksen aikana ja pako on jatkunut muuta liikennettä vaarantaen kohti Ikaalista. Epäilty murhan yritys (3 kappaletta) kohdistui jo toistamiseen tähän samaan partioon.

Ikaalisissa 25. elokuuta 2019 kello 20.31–20.33: Sisä-Suomen poliisilaitoksen partio oli virittänyt piikkimaton Valtatie 3:n ja Sarkkilantien risteyksen läheisyyteen. Kyseisessä paikassa kaista on kapea johtuen kaiteista pientareella.

Volvo oli ohittanut paikan piikkimaton päältä ja vasen kylki oli osunut partioauton vasempaan etukulmaan. Vaaraa poliiseille ei ollut aiheutunut. Tilanteeseen huomattavaa ylinopeutta tullut Volvo jatkoi edelleen matkaa.

Kiinniotto tapahtui Valtatie 3:lla Sarkkilantien jälkeen kello 20.33. Tässä vaiheessa noin 30 minuutin ja 48 kilometrin ajon jälkeen Volvo oli pysähtynyt muutaman sadan metrin päähän piikkimatosta. Epäillyt olivat asettautuneet ajoneuvon ulkopuolelle, eikä kiinniottoon sisältynyt vastustusta.

Kolmostien tapahtumia Tampereen ja Ikaalisten välillä kello 20.07–20.31 on tutkittu epäiltynä törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Reitillä Tampere-Hämeenkyrö-Ikaalinen epäillään aiheutetun lukuisia konkreettia vaaratilanteita paikoin vilkkaassa liikenteessä.

 

Sakari Ilomäki