Ikaalinen haluaa vesittää Kiviniemen luonnonsuojelun

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

 

 

Ikaalisten keskustan tuntumassa sijaitsevat upeat metsäalueet. Niistä toinen – Kukkukallion metsä – sijaitsee Silkinrannan vieressä Kiviniemessä ja toinen Paskonnokassa, läheisellä seudulla.

Näiden alueiden läpi kulkee yhteensä 6,5 kilometrin mittainen Kalmaan ja Kiviniemen luontopolku. Monipuolisen tie- ja polkuverkoston ansiosta tämä ulkoilureitti soveltuu monille, ja lenkin pituuden voi säätää juuri itselle sopivaksi.

Aivan joka kunnasta ei löydykään tällaista yhdistelmää: aitoa luonnonmetsää, joka sijaitsee aivan keskustan lähellä, jossa on valmiit polut ja nuotiopaikat helposti saavutettavassa paikassa, mutta luonnon rauhassa.

Edes Pirkanmaalla ei ole ihan joka nurkan takana tällaista virkistysmahdollisuutta, jossa yhdistyisivät näin hienosti sekä saavutettavuus että suomalaisten eniten rakastamat maisemaelementit.

Kiviniemessä näkee polun toisella puolella suuren, kirkasvetisen Kyrösjärven metsäisine vastarantoineen ja toisella puolen jylhän havumetsän, jonka komea puusto yltää aivan veden rajaan asti.

Polun varrella on monipuolista maisemaa ja ihmeteltävää kaiken ikäisille: on lehtometsää, havumetsää, kallioita ja pitkospuita. On puiden muodostamia holvikaaria, kaunista kasvillisuutta ja lukuisia eläinlajeja aina lepakoista liito-oraviin.

Paskonnokan niemi on nimestään huolimatta mitä upein paikka. Siellä sijaitsee vielä tällä hetkellä kaunis metsä, jossa tuntuu luonnon rauha, jollaista kaupunkilainen ei yleensä pääse helposti kokemaan.

Tästä kaikesta voi nauttia niin raitista ilmaa arvostava ikaalilainen peruslenkkeilijä, koiranulkoiluttaja, stressinlievitystä kaipaava fiilistelijä kuin matkailijakin.

 

Ikaalisten kaupunki haki ely-keskukselta luonnonsuojelupäätöstä metsäaluille Kukkukallion ympäristössä ja Paskonnokassa. Yllättäen valtio päätti puoltaa suojelua.

Metso-ohjelman avulla suojellaan yleensä vain yksityisiä metsiä, joten kaupungille annettu myönteinen päätös kertoo jotain näiden alueiden luonnon arvokkuudesta.

Tekninen lautakunta äänesti asiasta, ja asettui tukemaan suojelua 28. toukokuuta. Ikaalisten kaupunginhallitus kuitenkin kaatoi suojeluhankkeen äänin 5-4.

Harva ikaalilainen oli edes kuullut Kiviniemen metsien suojelumahdollisuudesta, ja kun otto-oikeutta käytettiin, edes kaupunginvaltuusto ei voinut ottaa kantaa asiaan.

Miksi hanke kaatui? Ikaalisten kaupunginhallituksen perustelut suojelematta jättämiselle ovat sitä luokkaa, että herää epäilys mahdollisista tarkoitusperistä, joita ei sanota ääneen.

Aluiden turvallinen virkistyskäyttö halutaan taata, mutta yhtäkään pätevää syytä ei esitetä sille, miten luonnonsuojelu muka haittaisi sitä.

 

Eräitä häiritsee ajatus siitä, että näissä metsissä ei voisi kaivaa ojia tai raivata pois puita, jotka ovat kaatuneet itsestään maahan. Suojelemattomuutta perusteltiin kaupunginhallituksessa myös sillä seikalla, että suojelualue sijaitsisi muka liian lähellä taajamaa.

Miksi ihmeessä metsään pitäisi kaivaa ojia? Entä miksi metsässä ei saisi olla kaatuneita puita? Polulla kulkua haittaavien puiden poisto olisi sallittua, ja muualle kaatuneet puut muuttuisivat muutamassa vuodessa kauniisti sammalen ja muun kasvillisuuden peittämiksi, kuten aidossa luonnontilaisessa metsässä kuuluukin tapahtua.

Mistä tulee ajatus, ettei suojelualue saisi olla lähellä keskustaa? On tieteellisesti tutkittu, että metsässä oleskelu edistää terveyttä, ja siihen pitäisi olla mahdollisuus kaikilla keskustan seudulla asuvilla, joilla ei ole aikaa tai mahdollisuutta lähteä autolla jollekin kaukaiselle suojelualueelle.

Ikaalisissa voivotellaan sitä, että kaupungin talous on kuralla. Samaan aikaan kylpylän säilymistä pidetään elinehtona. Halutaan, että kylpylä olisi terveyttä edistävä laitos, johon luonto tietysti olennaisesti liittyy – sijaitseehan kylpylän vieressä rauhaisat maisemat ja varta vasten rakennetut luontopolutkin.

On ristiriitaista, että Ikaalisten matkailuesitteessä ja nettisivuilla luodaan imagoa vehreästä kunnasta, kun samaan aikaan piha- ja puistopuita kaadetaan ennätystahtia ja tällaiset olennaiset suojeluhankkeet vesitetään, pateettisin perustein.

Marraskuussa on tullut vireille myös uusi hanke: Sarkkilanjärven koillispuolella sijaitsevaa metsäaluetta yritetään hakea Metso-suojeluohjelmaan. Rahaa saataisiin kuitenkin vain noin kolmasosa Kiviniemen hankkeeseen verrattuna, eikä paikan sijainti ole läheskään yhtä hyvä virkistyskäyttöä ajatellen.

Luonnonsuojelu Sarkkilanjärven seudulla olisi kyllä perusteltua, mutta on vielä epäselvää, mitä valtio ja Ikaalisten johto asiasta päättää.

 

Kiviniemen luonnonsuojelualue kiinnostaisi sekä paljon toivottuja uusia kuntalaisia että matkailijoitakin. Lähellä kylpylää ja kolmostietä, mutta kaukana liikenteen melusta, jota joutuu sietämään kylpylän poluilla.

Kukkukallion ja Paskonnokan metsät on merkitty kaavaan lähivirkistysalueiksi, mutta se – toisin kuin suojelu – ei estä niiden tuhoamista. Muutama vuosi sitten Kiviniemeen olikin jo laadittu laajat hakkuusuunnitelmat, joita ei ole toteutettu. Tilanne voi kuitenkin muuttua lähivuosina, jos näitä metsiä ei suojella.

Kiviniemen Metso-suojeluhanke voitaisiin teoriassa vielä toteuttaa, jos vain tahtotilaa löytyy; Suomen valtio on antanut aikaa suojelun hakemiselle vuoden 2019 loppuun asti.

Kaupunginhallituksen verukkeet suojelematta jättämiselle herättävät epäilyksen, että halutaanko Kiviniemen seudun (nyt jo) pirstaloitunut metsä muuttaa kokonaan tonteiksi? Silloin jäljelle jäävästä luonnosta voisivat nauttia vain harvat ja valitut.

Kaupungin keskusta edustaa kaupunkia eniten. Jos metsä hakataan, uusien puiden kasvamiseen menee vähintään 80 vuotta – ihmisikä. Kuka edes tietää miltä Ikaalinen – ja maailma – tuon ajan kuluttua näyttää?

Jos suojelualueen sijainti keskustan lähellä on ongelma, yhtä hyvin voisi kysyä hakkuiden toteuduttua, onko Ikaalisten keskustan hienoimman metsän puuplantaasina pitäminen asiallista?

Hakattu metsä on tuhottu metsä, jonka luonto korjaa pitkän ajan kuluessa. Tontti ja talo veisi luonnolta tilaa sitäkin tehokkaammin. Kukkukallion köyhtyminen ja Paskonnokan muuttuminen paskaksi paikaksi olisi siis syytä estää.

Tietojeni mukaan kaupungin johto ei ole edes erityisemmin vaivautunut tutustumaan Kiviniemen metsiin paikan päällä. 146 000 euron korvaussumma (joka vastaa vähintään alueen puuston arvoa) puolestaan tekisi hyvää kaupungin kassalle.

 

Miten siis on, Ikaalisten kaupunginhallitus? Onko teillä vielä rohkeutta miettiä Kiviniemen suojehanketta uudelleen? Voin tulla kanssanne metsään.

 

Paula Muurimäki

Ikaalinen

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti tai WhatsApp-viesti numeroon 044 082 0040.