Iisakki, Idea ja Osara

Pääkirjoitus 3.12.2020

Ammatillista koulutusta seudulla hallinnoinut Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymä (LPKKY) ja Sastamalan koulutuskuntayhtymä Sasky fuusioituivat vuoden 2014 alussa. Siitä lähtien toisen asteen koulutusta Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa on tarjonnut Sasky.

Nyt, lähes seitsemän vuotta myöhemmin voidaan todeta, että fuusio Saskyn kanssa on ollut kannattava. Fuusion jälkeen Hämeenkyössä Ammatti-instituutti Iisakki ehostettiin uuteen uskoon. Ikaalisissa taas toiminta on keskitetty uudelle Idea-kampukselle, joka sai hiljattain uuden päärakennuksen.

Kokonaisuutena Ikaalisiin on muodostunut monet eri alat yhdistävä kampus, jossa toivottavasti myös eri alojen opiskelijoiden ideat kohtaavat toisensa. Sasky on toki joutunut tekemään kipeitäkin päätöksiä yt-neuvotteluiden yhteydessä, mutta niiltä eivät ole välttyneet muutkaan ammatillisten alojen toimijat.

Vuonna 2015 Sasky haki Opetus- ja kulttuuriministeriöltä lupaa hevostalousalan perustutkintokoulutuksen järjestämiseksi Osaran maaseutuopetusyksikössä. Lupaa ei kuitenkaan herunut.
Kun samaan aikaan sekä Hämeenkyrön kirkonkylällä etelässä että Ikaalisissa pohjoisessa oli joko meneillään tai tulossa isot investoinnit, heräsi huoli siitä, jääkö Osara väliinputoajaksi suurien investointien osalta. Kenties huolta lisäsi se, että Saskylla on toinenkin maaseutualan opetusyksikkö Kokemäellä.

Tämä syksy on osoittamassa, että huoli on turha. Saskyn ylin päättävä elin yhtymäkokous päätti mittavasta investointiohjelmasta Osaralle vuosina 2022–23. Tarkoitus on muun muassa rakentaa uusi luonto- ja ympäristötalo, asuntola ja talliympäristö. Investointien toteutuminen edellyttää Hämeenkyrön osallistumista kustannuksiin.
Tästä Hämeenkyrön kunnanvaltuusto päättää budjettikokouksessaan 14. joulukuuta. Vaikka kunnan päätöstä vielä odotellaan, lienee kunnan tahto tukea paikallista koulutusta. Onhan se yksi tapa pitää kiinni paikkakunnan nuorista.

Sasky on kuitenkin päätöksensä jo tehnyt. Lisäksi ministeriössä on sisällä uusi hakemus hevostalousalan tutkintokoulutusluvan saamiseksi. Nämä toimet kertovat tahdosta antaa koulutusta alueella jatkossakin.

 

Tuukka Olli
toimittaja