Hyviäkin uutisia

Maailma näyttää välillä erityisen synkältä.

Uutisotsikot jäävät kellumaan päähän mössönä. Ilmastonmuutos, pakolaiskriisi, itsemurhat, työttömyys, lapsiperheiden köyhyys. Soteuudistus, josta ei tunnu tulevan yhtään mitään. Se, että päiväkotilapsiakin kiusataan. Jokainen onnettomuus, ennenaikainen kuolemantapaus ja väkivaltarikos jäävät helposti kummittelemaan.

Otan tästä syystä niskoilleni. Medialla on tapana kirjoittaa siitä, että asiat menevät huonosti. Se on ymmärrettävää: kuka jaksaisi lukea lehdestä niistä tuhansista automatkoista, jotka menivät mainiosti? Takapenkillä syötiin juustovoileipiä eikä kenelläkään ollut edes kiukkupäivä. Toisekseen uutisoinnin tehtävä on nostaa esille epäkohtia siinä toivossa, että niille tehtäisiin jotakin.

Kaikesta tästä tulee kuitenkin helposti vyöry epätoivoa. Otetaan tämä kolumni suunraikastajana, välipalana, muistutuksena siitä, että objektiivisesti ja tilastollisesti katsottuna meillä menee aika todella hyvin.

Aloitetaan. Maailman tasolla lapsi- ja äitikuolleisuus ovat puolittuneet vuodesta 1990. Otsonikehä on parinkymmenen vuoden päästä palautunut entiselleen. Väestönkasvu ei todennäköisesti saavutakaan katastrofaalisia piirteitä. Nälkää näkevien määrä on puolittunut. Malariaan menehtyminen on pienentynyt viimeisen viidentoista vuoden aikana yli puolella. Metsien hävitys on hidastumassa, etenkin Amazonilla.

Suomessa lapsia kuolee tapaturmaisesti huimasti vähemmän kuin ennen. Samoin etenkin kuolemaan johtavien liikenneonnettomuuksien määrä on laskenut selvästi.

Nuorista on nousemassa uusi sukupolvi, joka ei pidä kännijuomista siistinä. Tupakoinnin määrä on laskemassa ja kauramaitojen myynti kasvaa. Sukupuolten välinen tasa-arvo on parhaimmalla tasolla koskaan.

Pienempiä asioita: Portugali aikoo kieltää hedelmien ja vihannesten käärimisen muoviin. Yhdysvaltojen suurin hiilivoimala on muutettu aurinkovoimalaksi. Traagisesti palaneen Notre Damen mehiläiset selvisivät hengissä, ihme kyllä, ja jatkavat elintärkeää pölyttämistä. Pieni Iin kunta on onnistunut leikkaamaan ilmastotaakkaansa ja säästi huimasti rahaa samalla. Australia on saanut vähennettyä kohtusyövän määrää selvästi HPV-rokotteilla.

Tänäänkin sadat, tuhannet, miljoonat ihmiset tulevat turvallisesti kotiin töistä, pussaavat lapsiaan poskelle ja menevät hyvin mielin nukkumaan ilman, että mitään pahaa tapahtuu.

Lupaan, että yritämme täällä Oivassa kirjoittaa myös kaikista niistä hyvistä asioista, joita tapahtuu. Konserteista vanhainkodilla, hyväntekijöistä, roskatalkoista ja viimein auki saaduista kevytväylistä.

Yksi tärkeä asia vielä: mikään näistä asioista ei tapahtunut itsestään. Kaikki näistä asioista ovat pienten, toistuvien tekojen ansiota.

Se jos mikä on hyvä uutinen – teoilla siis oikeasti on merkitystä.

 

Nina Ylinen