Huumetilanne huolestuttaa

pääkirjoitus uutisoiva päätoimittaja päätoimittajalta

 

 

Viime torstaina Ikaalisissa vierailleiden huumenuorten vanhempien tarinat ovat karua kuultavaa. Kaikki kolme vanhempaa kertovat, kuinka heillä meni useampi vuosi aikaa huomata, että heidän nuorensa ovat huumausainekoukussa. Vanhemmille suunnatut huumevalistukset ovat tuiki tarpeellisia, jotta kotiväen hälytyskellot alkaisivat ajoissa soida, jos nuoren käytös, rahantarve tai kaveripiiri yllättäen muuttuu. Mitä pidempään nuori ehtii huumausaineita käyttää, sitä vaikeampi kierrettä on saada katki.

Hämeenkyrössä huumausaineiden käyttörikokset ovat selvässä kasvussa. Jo nyt on ylitetty viime vuonna kirjattujen käyttörikosten määrä, vaikka vuotta on vielä yli kaksi kuukautta jäljellä. Osa rikoksista selittyy kolmostien kulkijoiden käyttörikoksilla, mutta siitä huolimatta tilastot puhuvat aika karua kieltä.

Hämeenkyrön huumetilanne nousi valtakunnan julkisuuteen pari vuotta sitten, kun kunnassa paljastui lähes 30 nuoren huumerinki, jossa nuorimmat käyttäjät olivat 13-vuotiaita. Viime vuonna Hämeenkyrössä jäi kiinni kahdeksan nuoren välitysrinki.

Olisiko poliisin, koulun, nuorisotoimen ja vapaaehtoisjärjestöjen voimin syytä kokoontua miettimään, miten tilannetta voitaisiin korjata? On toki turha kuvitella, että missään Suomen kolkassa oltaisiin enää lintukodossa, jossa huumeita ei olisi tarjolla. Hämeenkyrö on kuitenkin vielä sen verran pieni kunta, että nuorten huumekokeiluihin pitäisi pystyä vaikuttamaan valistuksella ja puuttumisella.

 

Katri Linnikko

18.09.2018