Huono ja hyvä mennyt vuosi

Pääkirjoitus 30.12.2020

Vuoden lopussa tehdään yleensä tilinpäätöstä. Kulunut vuosi oli poikkeuksellinen monella eri tavalla. Se opetti sen, että muutokset voivat tapahtua hetkessä. Korona muutti kaiken niin maailmanlaajuisesti kuin paikallisestikin. Se opetti, että tarvitsemme sopetumiskykyä ja varautumista.

Onneksi koronaan sairaustumiset ovat seutukunnallamme pysyneet melko vähäisinä, ja suurilta inhimillisiltä menetyksiltä on vältytty.

Korona toi meille uuden arjen, johon kuuluivat muun muassa käsien desinfiointi, lähikontaktien välttäminen ja maskien käyttö. Vielä vuosi sitten monesta olisi tuntunut lähes mahdottomalta, että työt hoidetaan täysin etänä kotoa. Nuorten koulunkäynti muuttui etäkouluksi. Tapahtumista suurin osa peruttiin. Riskiryhmiä pyydettiin pysymään kotonaan. Korona koettelee edelleen erityisesti ikäihmisiä, joiden kontaktit läheisiin ovat rajattuja.

Korona on heikentänyt monien yritysten toimintaa, erityisesti matkailualalla. Korona on johtanut lomautuksiin ja vienyt monelta työpaikan. Se on lisännyt stressiä ja henkistä kuormitusta.

Koronakriisi onkin nostanut terveysnäkökulman entistä tärkeämmäksi. Se on toivottavasti antanut ansaittua arvostusta terveydenhoitoalan työntekijöille heidän venymisessään.

Entistä tärkeämpää on myös huolenpito läheisistä. Perhe ja läheiset ihmissuhteet ovat ihmiselle voimanlähde, jonka arvo korostuu kriisiaikoina.

Koronasta aiheutuu paljon ikävää, mutta siitä voi seurata myös jotain hyvää. Moni on löytänyt liikunnasta ja luonnosta liikkumisesta uuden harrastuksen. Hyvää on se, että etäyhteydet tulivat jäädäkseen ja niitä ollaan halukkaita parantamaan. Seudun kunnissa entistä parempien yhteyksien luominen on otettu yhdeksi kehittämisen painopisteeksi.

Kaikkien koronamurheiden keskellä voimme poimia alueeltamme monta hyvääkin asiaa. Hämeenkyrönväylän rakentaminen on käynnissä, Ikaalisten liikuntahallin sekä Jämijärven koulu- ja päiväkotirakennuksen rakentamiset käynnistyvät tulevan vuoden alussa. Hyvää oli myös se, että seudun oppilaitokset onnistuivat hyvin etäopetuksen järjestämisessä.

Korona on toivottavasti opettanut myös sen, että kuinka tärkeää on pitää Suomi omavaraisena. Toivottavasti pandemia on myös opettanut arvostamaan luontoamme ja lähimatkailua. Toivottavasti osaamme arvostaa myös aikaisempaa enemmän yhdessä toimimista ja yhteistyötä. Niillä selviämme tästäkin eteenpäin.

 

Terhi Palonen
toimittaja