Hinnan ei pitäisi olla ainoa kriteeri kilpailutuksessa

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

Kunnan hankinnat ovat puhuttaneet viime aikoina ja varsinkin esillä on ollut lääkkeiden koneellinen annosjakelupalvelu.

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu on palvelu, jossa apteekki palveluntuottajana toimittaa asiakkaan säännöllisesti käytössä olevat annosjakeluun soveltuvat lääkkeet koneellisesti jaeltuna kerta-annospusseihin 2 viikon välein. Palveluun sisältyvät lääkkeiden koneellinen annosjakelupalvelu, annospussit, annospussien mukana toimitettava ajantasainen annosjakelulääkkeiden tiedot sisältävä annostuskortti, reseptien hallinnointi ja asiakkaiden kokonaislääkityksen tarkistaminen sekä lääkkeiden kuljettaminen kahden viikon välein tilaajan toimipisteisiin. Palvelu sisältää siis paljon apteekin tekemää työtä.

Hämeenkyrön apteekki menetti annosjakelupalvelun toisaalle noin 670 euron erolla vuodessa kilpailutuksen seurauksena.

Olisiko kunta voinut avoimen menettelyn kilpailutuksen sijaan käyttää tässä hankinnassa omissa hankintaohjeissaan mainittua kevyttä rajoitettua menettelyä vai haluttiinko vain halvin hinta harkitsematta vaikutusta paikalliseen apteekkiin, ympäristöasioihin jne? Kilpailuttaa voi muutenkin kuin pelkän hinnan perusteella, esimerkiksi laatu ja ympäristönäkökulmat huomioon ottaen.

Muutama kaupunki/sote-alue on ottanut käyttöön palvelusetelin annosjakelussa kilpailutuksen sijaan. Tällöin asiakas voi itse valita apteekin, josta annosjakelun haluaa. Yleisesti palvelusetelien hinta on järkevällä tasolla niin tilaajan (kunta) kuin palveluntuottajankin (apteekki) kannalta.

Myös lääketurvallisuus nousee yhdeksi hyvin tärkeäksi tekijäksi tässä kilpailutuksessa. Kilpailuttamalla halvimman hinnan mukaan, voi käydä niin että kilpailutuksen voittaa apteekki, joka sijaitsee toisella paikkakunnalla, kuten kävi meillä täällä Hämeenkyrössä. Tämä voi olla lääkitysturvallisuusriski.

Annosjakelulääkkeet tulevat nyt kaukaa ja jos kaikki akuutisti tarvittavat lääkkeet noudetaan lähiapteekista, tullaan tilanteeseen, jossa asiakkaan kokonaislääkitys ei ole tiedossa kummallakaan apteekilla. Tällöin farmaseutti ei voi tarkastaa lääkkeiden yhteensopivuutta ja vakavatkin yhteisvaikutukset voivat jäädä huomaamatta varsinkin, jos potilasta hoitaa useampi lääkäri. Voiko siis lääkitysturvallisuuteen liittyviä palveluja kilpailuttaa pelkän hinnan perusteella?

Tapaus on erittäin valitettava, kun kunta korostaa asukkailleen sitä, miten tärkeää on keskittää ostokset paikkakunnan yrityksiin ja itse näyttää tällaista esimerkkiä.

Ilkka Häkli

puheenjohtaja
Hämeenkyrön Yrittäjät ry

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti tai WhatsApp-viesti numeroon 044 082 0040.