Hiehot karkuteillä Hämeenkyrössä

– Mihinkään ei ole karattu. Se oli joku muuu! Potilan maitotilan "äitiyslomalla" olevien lehmien laitumelle ilmestyi tiistaiaamuna viisi naapurikylästä karannutta hiehoa. Luulivat ehkä pysyvänsä piilossa, kun märehtivät vieraalla laitumella muina nautoina.

HÄMEENKYRÖ. 12 hiehoa lähti varhain tiistaiaamuna omille teilleen kotilaitumeltaan Kalkunmäestä. Naapurikylässä Kyröspohjassa maitotilaa emännöivä Marjo Potila kertoo, että hänen isänsä näki viiden hiehon ryhmän rynnistävän Nikkari-Tuomisentiellä kohti Häijääntietä aamuseitsemän tienoilla.
Vielä kello 11 aikaan tusinasta karkulaisesta neljä oli Potilan käsityksen mukaan teillä tietymättömillä.
– Naapurikylästä karanneista naudoista viisi on ilmestynyt meidän laitumellemme aamun aikana. Kolme muuta on kuulemma saatu kiinni, mutta neljä on tavoittamatta, Potila kertoo.
Karkumatkan syystä ei ole kuin arvailuja.
– Todennäköisimpänä pidän jonkin ulkopuolisen häiriötekijän aiheuttamaa säikähdystä, hirvi tai peura on saattanut tulla laitumen lähelle ja hiehot ovat karanneet tiehensä, Potila pohtii.
– Toivottavasti vielä kateissa olevat hiehot saadaan nopeasti kiinni, nuori karja villiintyy melkoisen nopeasti, toisin kuin jo lypsävät. Jos lypsylehmät syystä tai toisesta karkaavat laitumeltaan, ne yleensä jäävät norkoilemaan pihaan tai laitumen lähistölle, Potila kertoo.

Juttua on muokattu kello 13.53. Lisätty viiden karkulaisen olinpaikan sijainti Kyröspohjan kylässä.

Sakari Ilomäki