Helteet lisäsivät sinilevän määrää

Kuva: UutisOivan arkisto

OIVASEUTU.  Sinilevän määrä kasvoi helteisellä viikolla myös seudun kunnissa. Virallisilta havaintopaikoilta levää havaittiin tosin ainoastaan Viljakkalassa Paijalanrannassa, jossa sielläkin vähäisiä määriä.

Järviwikiin, joka seuraa ajankohtaista levätilannetta kesäisin, on kuitenkin kirjattu ei-asiantuntijoiden toimesta myös muita havaintoja sinilevästä alueella. Esimerkiksi Hämeenkyrön Herttualan uimarannalla Heinijärvellä on kirjattu ylös havainto, jonka mukaan uimarannalla olisi runsaasti levää.

Sen sijaan viime viikolla vähästä levästä kärsinyt Järvenkylänjärven uimaranta Hämeenkyrössä on asiantuntijahavainnon mukaan tällä viikolla levätön.

Pintavesien lämpötilat ovat mittauspaikoilla varsin korkeita. Ikaalisissa Toivolansaaren uimarannalla pintaveden lämpötilaksi mitattiin eilen keskiviikkona 24,2 astetta. Hämylänlahdessa mitattiin 23,7 asteinen pintaveden lämpötila.

Hämeenkyrön Järvenkylänjärven uimarannan pintaveden lämpötila oli tiistaina 24 astetta.

Pirkanmaalla sinilevää on ehtinyt jo monelle järvelle. Runsaasti sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä ja Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa.  Vähän sinilevää havaittiin Paijalanrannan lisäksi Pyhäjärvessä Lempäälän Lempoisten uimalassa, Pirkkalan Kranstolpan uimarannassa, Vesilahden kirkonkylän rannassa ja Tampereella Rantaperkiön uimarannassa. Vähäisiä sinilevähavaintoja tehtiin myös Sastamalan Houhajärvellä, Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla, Kangasalla Roineessa ja Pälkäneellä Mallasveden Pakanrannassa.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden edelleen normaalia enemmän.

 

Nina Ylinen