Hauskat ja hävyttömät nimet

Ei nimi miestä pahenna, ellei mies nimeä. Tässäkin tutussa sananlaskussa korostuu sananlaskuihin usein yhdistettävät hyveet, kuten oikeudenmukaisuus, maltillisuus, rehellisyys ja järki.

Mutta entä paikannimissä? Suomessa vilisee mitä hulluimpia ja härskeimpiäkin paikannimiä.

Hevonperse, Pieru, Naimajärvi, Tissinpohja, Homeperseensuo, Tussukoski, Mulkkujärvi…

Tiedättekö mikä on pisin suomenkielinen paikannimi? Se on Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä. Tämän niminen suoalue löytyy Savukoskelta.

Nimien taustalla on kuitenkin harvoin hävyttömyys. Nimissä näkyvät suomen kielen rikkaus, perinteet ja vanhan kansan totuudet. Monet paikkojen nimet ovat kulkeneet perimätietona sukupolvelta toiselle. Joskus nimen takana on tarina, se voi olla tosi tai keksitty.

Paikannimiä ei haluta muuttaa, vaikka ne joskus ovat hyvinkin härskejä. Seudulla asuville ne ovat usein hyvin luonnollinen asia.

Viereisellä palstalla kerrotaan Ikaalisten paikannimien taustoista, joita Arttu Lammi on ansiokkaasti selvittänyt. Nimet ovat iso osa kotiseutuhistoriaamme.

Suurin osa ikaalilaisista nimistä on ”kilttejä”, mutta löytyy sieltä toki kutkuttavan hävyttömiäkin nimiä, jotka saavat siveyden sipulien posket punoittamaan.

Ikaalisista ja lähiseudulta löytyy useita Paskolammeja. Nimi ei varmastikaan tarkoita sitä itseään, vaan kenties mutaista vettä.

Miltähän tuntuisi asua paikassa nimeltä Perseenpaistama? Sellainen löytyy Suomussalmelta. Tässä nimessä on myös jotain valoisaa, siis paistetta. Sellaisessahan on mukava asua.

Rasismi on aina pahasta, mutta sen varjolla en ole valmis kuoppaamaan Liperin Neekerisaaren nimeä.

Kauhulla odotan, että seuraavaksi paikannimiin iskee sukupuolineutraalius. Se olisi tasapäistämistä pahimmillaan. Muutoinkin sukupuolineutraalisuus hipoo jo tyhmyyden rajoja. Olen nainen, mutta ei minua haittaa, että paloasemalla on palomiehiä ja eduskunnassa puhemies.

Sananlaskuista vielä.

Oikein hyvä sellainen on: yksi hullu kysyy enemmän kuin kymmenen viisasta ehtii vastata.

 

Terhi Palonen