Hämeenkyrön vuoden yrittäjä: Kukkakauppias saa elää mukana ilossa ja surussa

marjan kukka hämeenkyrö hämeenkyröläiset yrityksetMarjan Kukka on Hämeenkyrön vuoden yritys. Marja Kulmala saa edelleen tehdä unelmiensa työtä, joka on jatkunut samalla paikalla vuodesta 1977.

HÄMEENKYRÖ. Vuodesta 1977 alkaen palvellut Marjan Kukka on Hämeenkyrön vuoden yrittäjä. Marja Kulmalan yli 42-vuotinen yrittäjäura sai yhden kohokohdan lisää, kun Hämeenkyrön Yrittäjät palkitsi hänet pyhäinpäivän iltana järjestetyssä yrittäjäjuhlassa.
– Olen saanut ja saan tehdä unelmatyötäni, hän hymyilee myymälänsä tiskin takana.
– Aloittaessani laskin, että tarvitsen lainaa 4 250 markkaa. Pankinjohtaja kysyi, mihin tarvitsen juuri tuon summan. Sanoin saavani sillä puhelimen, yhden kuukauden vuokran ja loppurahalla kukkia, joilla pääsen alkuun. Sain lainan.

Erityisesti hän kuitenkin korostaa perheensä antaman tuen merkitystä.
– Ilman puolisoni Askon ja lastemme apua ja tukea en olisi tässä, Kulmala sanoo.

Siinä hän kuitenkin hymyilee. Ja puhuu. Ja puhuu.
– Juu, minut on vissiin rokotettu gramofonin neulalla.

Puhuminen Kulmalalta tosiaan sujuu, mutta osaa hän kuunnellakin. Asiakkaiden tarinoista ja muistoista syntyisi varmasti mielenkiintoinen muistelmateos, sillä samalla liikepaikalla kolmostien varressa palvellut Marjan Kukka on maamerkki, joka tunnetaan kauempanakin.
– Joskus pohjoisessa reissatessa annoin Kemissä huoltoaseman työntekijälle mainoskynän, joita olin hiljattain teettänyt ja kehotin poikkeamaan, jos sattuu olemaan Etelä-Suomessa liikkeellä.
– Hän vastasi, että olenhan minä teillä poikennutkin, en vaan heti muistanut, että mistä ollaan tuttuja, Kulmala kertoo.

Tunnistettava maamerkki kukkamyymälästä on muodostunut todennäköisesti siksi, että sen sijainti on pysynyt samana 42 vuotta. Ensimmäiset 22 vuotta Kulmala piti seitsemän neliön kukkakioskia TB:n huoltoaseman tontin nurkalla.

Nykyinen myymälä valmistui vuonna 1999, ja vieläkin Kulmala liikuttuu, kun hän muistelee tämän unelmansa toteutumista. Kioskissa ei liiemmin tilaa ollut, ja alkuvuosina hän sai käyttää väliaikaisena varastona huoltoaseman hallia ja myöhemmin omakotitalonsa kellaritiloja.
– Nyt tarvitsen kävelykeppiä kulkemisen tueksi, mutta kyllä näillä jaloilla on kilometrejä ja porrastreeniä kertynyt, kun olen kellarista asiakkaille kukkakimppuja noutanut, Kulmala kertoo.

 

Marjan Kukka on Hämeenkyrön vuoden yritys. Marja Kulmala saa edelleen tehdä unelmiensa työtä, joka on jatkunut samalla paikalla vuodesta 1977.

 

Lama opetti eniten

Kukkakauppiaana pitkän linjan yrittäjä on pitkälti itseoppinut, mutta pari opettajaa hän haluaa mainita.
– Mummuni opetti minulle spiraalin teon, vaikkei hän sitä spiraaliksi kutsunut. Muistan myös, kuinka mummu purki ehkä viisivuotiaana tekemäni kimpun, jonka sidonnassa olin tehnyt virheen. Pahoitin mieleni, mutta mummulle en harmitustani näyttänyt.
– Aikuisena pääsin Tampereelle Kauppa-Hämeen kukkaan Jokisen Anjan oppiin ja hänelle olen sydämestäni kiitollinen. Myöhemmin kävin toki sidontakursseja, joilta oppia kertyi lisää.

Kulmalan haaveena siinsi siis jo alle kouluikäisenä, että isona hänestä tulee kukka- tai lankakauppias.
– Oikeastaan kumpikin haave on toteutunut, sillä kutominen on minulle rakas vapaa-ajan harrastus, Kulmala sanoo.
– Minä puhun tosiaan villapaitojen tai -sukkien kutomisesta, vaikka se ei taida ihan oikeaoppinen termi ollakaan, hän jatkaa.

Kukkakauppias saa elää mukana ilossa ja surussa. Kulmala kertoo itkeneensä monta kertaa, kun on sitonut kimppua tai kukkavihkoa vaikkapa siunaustilaisuuteen.
– Pitkäaikaisista asiakkaista on tullut oikeastaan ystäviä, vaikken välttämättä tiedä heidän nimiäänkään.

 

 

Myymälän kukkaloistoa.

 

Vaikka yrittäjäuraa on takana yli neljä vuosikymmentä, Kulmala katsoo myös tulevaan.
– Suunnitelmissa on avata ilta-aikoina toimiva itsepalvelumyymälä.

Ai niin. Kun tässä paikallisesta vuoden yrittäjästä kerrotaan niin täytyy kysäistä, onko hän käynyt yrittäjäkurssin.
– Olen käynyt, mutta paras ja vaativin opettaja yrittäjyyteen oli 90-luvun lama.

 

 

Sakari Ilomäki