Hämeenkyrö: Rokotemäärän arvioidaan lisääntyvän maaliskuun puolivälissä

Kuva: UutisOivan arkisto

OIVASEUTU. Pirkanmaa saa rokotetta vielä muutaman viikon niukemmin. Hämeenkyrössä rokotuksia jatketaan maaliskuun ensimmäisellä viikolla jo sovituilla ajoilla. Tämänhetkisen tiedon mukaan sovitut ajat voidaan pitää voimassa.

Kunta arvioi rokotemäärien lisääntyvän 15. maaliskuuta alkavalla viikolla. Tällöin kunta jatkaa soittoja yli 80-vuotiaille ja tarjoaa kaikille halukkaille rokotusajan.

Ajanvarausaikoja avataan yli 75-vuotiaille välittömästi, kun rokotetta saadaan kuntaan enemmän. Kunta tiedottaa asiasta välittömästi muun muassa tekstiviestillä, paikallislehdessä ja kunnan nettisivuilla.

Pirkanmaan kunnissa muun kuin iän puolesta riskiryhmään kuuluvien rokotukset on päästy aloittamaan ainoastaan Tampereella. Syy siihen on rokotteiden niukka saatavuus.
Riskiryhmien rokottaminen on tarkoitus aloittaa Astra Zenecan rokotteella, jonka jakoa vähitellen kuntiin aloitetaan.

Hämeenkyrössä ei ole todettu uusia koronatartuntoja keskiviikon 10. helmikuuta jälkeen. Kunnassa on todettu yhteensä 28 koronavirustartuntaa keväästä lähtien.
– Tilanne on nyt pysynyt rauhallisena ja se mahdollistaa voimassa olevien rajoitusten lievennyksen. Kiitos suosituksia ja rajoituksia noudattaville hämeenkyröläisille, kunnan johtoryhmä kiittää tiedotteessaan.

Ikaalisissa uusin tartunta todettiin perjantaina 12. helmikuuta. Kaupungissa on todettu yhteensä 21 koronavirustartuntaa keväästä lähtien laskettuna.

Jokainen rokotettava tarvitsee kaksi rokoteannosta. Hämeenkyrössä ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 823 henkilöä.
Ikaalisissa ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 514 henkilöä ja toisen annoksen 101 henkilöä 16. helmikuuta mennessä.

Rajoitukset Pirkanmaalla

Alle 12-vuotiaiden harrastustoiminnassa ei tarvitse noudattaa suositusta kymmenen henkilön ryhmäkoosta.
– Vanhempien tulee vain saattaa lapset harrastamaan eikä jäädä sisätiloihin. Harrastukset järjestetään ilman yleisöä, tiedottaa Hämeenkyrö.

Kansalaisopistot voivat avata toimintaansa lähiopetukseen, mutta niissä noudatetaan kymmenen henkilön kokoontumisrajoitusta yli 12-vuotiaiden kohdalla. Lähiopetuksena Hämeenkyrössä jatkuvat lasten ja nuorten taiteen perusopetus kuva- ja teatteritaiteessa sekä pianonsoiton opetus. Hämeenkyrössä kutomot avataan, mutta  opetusta ei toistaiseksi järjestetä. Kaikki tällä hetkellä etäopetuksena toteutettava opetus jatkuu etäopetuksena Hämeenkyrössä.

Ikaalisissa kansalaisopisto avaa toimintaansa lähiopetuksena porrastetusti, viimeistään 8. maaliskuuta alkavalla viikolla.

Muut voimassa olevat rajoitukset jatkuvat. Abiturienteille suositellaan omaehtoista karanteenia kaksi viikkoa ennen ensimmäistä ylioppilaskirjoituspäivää ja kirjoitusten ajan.

Kunnat muistuttavat edelleen hyvästä hygieniasta, riittävistä turvaväleistä, maskien käytöstä sekä oireisena testiin hakeutumisesta.
– Lievissäkin oireissa pitää hakeutua koronatestiin mahdollisimman pian. Kaikki huolellisuus tartuntojen estämiseksi on edelleen tarpeen, Hämeenkyrö tiedottaa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt kieltää kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet 1. maaliskuuta asti. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 henkilöä turvallisuusohjeiden mukaisesti.

Jämijärvi

Yli 80-vuotiaiden samassa taloudessa asuvien ikääntyneiden ja omaishoitajien rokotukset on tarkoitus aloittaa 22. helmikuuta alkavalla viikolla, kertoo Pohjois-Satakunnan peruspalvelukyntayhtymä (Posa).
Posa julkaisi verkkosivuillaan tilanteen mukaan päivittyvän rokotusseurannan.

Tähän mennessä koronaan liittyvää työtä tekevien sosiaali- ja terveyshuollon ammattilaisten rokotukset on saatu valmiiksi. Käynnissä on rokotukset iäkkäiden henkilöiden asumispalvelujen ja laitoshoidon toimintayksiköiden henkilökunnalle ja asukkaille. Rokotusten on arvioitu valmistuvan tällä viikolla.

Posa kertoo päivittävänsä pian aikataulutiedon siitä, milloin rokotteen saavat yli 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

Kotihoidon henkilökunnan ja asiakkaiden arvioiduksi rokottamisajankohdaksi on kerrottu kuluva viikko. Sivusto on päivitetty viimeksi viikko sitten perjantaina.

Muiden ryhmien arvioiduksi rokottamisajaksi Posa ilmoittaa kevään 2021.

Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Rajoitukset Satakunnassa

Satakunnassa enintään kymmenen henkilöä saa kokoontua sisä- ja ulkotiloissa lauantaista 20. helmikuuta alkaen. Tilaisuuksissa on noudatettava turvallisuus- ja hygieniaohjeita. Rajoitukset jatkuvat 19. maaliskuuta asti.

Avi kiristi rajoituksia, koska Satakunnan epidemiatilanne on vaikeutunut merkittävästi viime viikon lopulta lähtien. Satakunta on koronaepidemian leviämisvaiheessa.
Tartuntaryppäitä ja laajoja joukkoaltistumisia on todettu erityisesti Raumalla, mutta myös Porissa ja Pohjois-Satakunnassa.

Jämijärvellä on todettu yhteensä 9 koronavirustartuntaa keväästä lähtien laskettuna.

Kuka kuuluu vaikean koronavirustaudin riskiryhmään?

Taustasairaudet on jaettu kahteen ryhmään.

Ryhmä 1: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila
– Elinsiirto tai kantasolusiirto
– Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
– Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
– Vaikea krooninen munuaissairaus
– Vaikea krooninen keuhkosairaus
– Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
– Downin oireyhtymä (aikuiset)

Ryhmä 2: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila
– Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
– Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
– Aivohalvaus tai muu hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
– Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
– Vaikea krooninen maksasairaus
– Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
– Vaikea uniapnea
– Psykoosisairaus
– Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

 

Anne Salminen

Juttua muokattu 19.2.2021 klo 15.14: Päivitetty tietoa Satakunnan tiukentuneista rajoituksista ja epidemiatilanteesta.