Hälläpuistossa talkoiltiin taimia maahan

Detlev Liebingin johdolla istutusta oppimassa Erkki Hiiri ja Antero Kaasalainen. Kuva: Jussi Viitala

HÄMEENKYRÖ. Kyrön Luonto oli huolissaan Hämeenkyrön harvinaisen rhododendron-puiston huononevasta tilasta, joten jotakin oli tehtävä. Pro Kyröskoski -yhdistys sai miellyttävän kutsun yhteistyöhön. Tarvitaan perkuuta, uusia taimia ja historiallisen puistomme esille nostamista, yhdistykset pohtivat. Siis rahaa, välineitä ja erityisesti käsiä.

Toimeen tartuttiin viime lauantaina. Porukalla mentiin istuttamaan sata atsalean taimea, jotka Detlev ja Anja Liebing olivat huolella ja ammattitaidolla valinneet. Pro Kyröskoski palasi juurilleen.

Koskinäytöksissä opastuksin ja kahvia myymällä kerätyillä rahoilla Pro Kyröskoski -yhdistys kustansi taimia ja multaa sekä talkookaffetta. Traktori vesilasteineen oli taimia juottamassa. Siinä ei kauaa risukko rapissut, kun melkein parikymmenpäinen talkoojoukko lapioineen ja kannuineen sai hoivailtua taimet maahan.

Rhodo-puiston historia on pitkä. Muistitiedoissa on, että paikkakunnalla vaikutti 1800-1900 -lukujen vaihteessa valtakunnankin tasolla tunnettu puutarhalegenda Herman Adolf Prinz. Hän monipuolisti paikkakunnan kasvistoa monella tavalla varsinaisen työnsä ohella tehtaan paperi-insinöörinä. Yksi hänen puutarhakohteistaan oli kosken kupeessa oleva alue, nykyiseltä nimeltään Hälläpuisto. Samassa Prinzin hengessä työtä jatkoi sata vuotta myöhemmin kunnan puutarhuri Detlev Liebing. Työuransa tähtihetkiä Liebing vietti vuosituhannen vaihteessa, kun tasavallan presidentti Martti Ahtisaari kävi vihkimässä hänen toteuttamansa rodopuiston.

Viikonlopun talkoissa monet toivat rikkansa rokkaan. Pro Kyröskoski, Kyrön Luonto, Hämeenkyrön kunta, seurakunta ja Kyröskosken motelli. Aiemmat sukupolvet ovat laittaneet alulle meille arvokkaan puiston. Nyt mukana lapionsa kanssa oli myös neljävuotias Oili, joka saattaa sadan vuoden päästä kertoa, että minä olin mukana, kun tätä hienoa puistoa kohenneltiin.

Tämä oli hyvä alku. Puiston etuosa odottaa nyt raivausta. Pallo on heitetty kunnan puistomiehille. Perkuun jälkeen palaamme talkoilemaan uudelleen.

Kohentelun jälkeen Hämeenkyrössä Hälläpuistossa tulee jälleen olemaan houkutteleva käyntikohde, rhodo-puisto.

Moni on viime päivinä kysellyt, että mikä ihmeen rhodo-puisto ja missä ihmeen Hälläpuistossa?

Etsivä löytää ja kotiseututietous kasvaa. Ensi keväänä menkääpä ihailemaan kukintaa.

 

 

Taija Härkki