Esperi Luhatuulen entinen hoitaja: talossa ollut paljon ongelmia

Lakiuudistus koskee kaikkia sosiaali- ja terveyspalveluita. Vanhusten palvelut ovat yksi asia, joka nähdään järkeväksi tuottaa lähellä lähellä.
Kunnan tarkastuskäynti Esperissä: kosolti ongelmia (14.3.2019)
Esperi: Parannustoimiin on jo ryhdytty (14.3.2019)

 

IKAALINEN. Mediassa on viime viikkoina noussut toistuvasti esiin yksityisiä hoivakoteja, joissa on eri tasoisia ongelmia. Ikaalisissa sijaitsevassa Esperi Luhalahdessa työskennellyt hoitaja kertoo, että moni mediassa kerrottu ongelmakohta on tuttu ja nimenomaan Luhalahdesta.
– Henkilöstömitoitus on vajaa päivästä toiseen, osa henkilöstöstä on kouluttamatonta ja yöhoitajat joutuivat tekemään aamutoimia viideltä vielä nukkuville, nimettömänä pysyttelevä hoitaja luettelee.

Hän kertoo, että Luhalahtea hallittiin pelon ilmapiirillä. Se tarkoitti, että jos esimiehelle meni sanomaan ongelmista, annettiin vaihtoehdoiksi olla hiljaa tai kävellä ovesta ulos.
– Lähdin sieltä, koska työkulttuurissa ei tunnettu eettisiä arvoja.

Työnsä yksityiskohdista hoitaja ei voi puhua, koska siinä osallisina ovat yksittäiset asukkaat. Yleisesti ottaen hän kokee suurimmaksi ongelmaksi henkilöstöpulan, jonka vuoksi työtä ei voi tehdä parhaalla mahdollisella tavalla.
– Työvuorolistoissa oli aivan outoja nimiä, eli niin sanottuja haamuhoitajia. Yksin minun ei onneksi tarvinnut koskaan olla, mutta olen kuullut, että minun jälkeeni yhdellä on ollut vastuullaan koko talo, hoitaja kertoo.

Hän korostaa, että puhuu talon aiemmista käytännöistä. Luhatuulen yksikönjohtaja on hänen jälkeensä vaihtunut.

 

Puhtaanapidossa korjattavaa

Esperillä hoitohenkilöstö joutuu tekemään hoitotyön lisäksi myös tukitoimia, kuten pyykkihuoltoa. Se on hoitajan mukaan pois hoitotyöstä. Myös Luhalahden yksikön puhtaanapito saa hoitajalta moitteita.
– Siellä käy ulkopuolinen siivooja kolme kertaa viikossa. Silloin lähinnä pestään lattiat. Ovenkahvoja ei pyyhi varmaan kukaan. Märkätilojen ja pyykkihuollon lattiat likaantuvat päivittäin eritteisiin. Haasteellisia ovat myös sairaalabakteerit, esimerkiksi mrsa.

Hoitaja huomauttaa, että laitossiivoojat ovat käyneet läpi koulutuksen, jossa opitaan tekemään oikeanlaisia liuoksia oikeissa tilanteissa.
– Eihän hoitajilla sellaista osaamista ole, ei minulla ainakaan.

 

Huono maine hoitajien keskuudessa

Hoitaja kertoo, että epäkohdista on ilmoitettu valvovalle taholle, siis Ikaalisten kaupungille.
– Ilmoituksia on tehty, en tiedä, mihin ne ovat johtaneet. Ongelma on, että suurin osa ilmoituksista on yleisluonteisia. Niihin on vaikea puuttua. Tarkkoja ilmoituksia ei tiettävästi ole uskallettu tehdä.

Hoitaja ihmettelee, miksi kaupungilta annettiin UutisOivassa 7.2. sellainen kuva, että yksikössä on kaikki hyvin.
– Ei ollut ainakaan minun aikanani. Henkilöstön vaihtuvuus oli iso, moni lähti pian aloittamisensa jälkeen ja jotkut eivät edes aloittaneet. Sillä paikalla on värikäs maine hoitajien keskuudessa. Eiväthän kaikki tarinat tietenkään paikkaansa pidä, ja halusin itse nähdä sen tilanteen.

Hoitaja toteaa, että Luhalahden maine huononi silloin, kun Esperi alkoi vastata sen toiminnasta.
– Sitä ennen sinne jonotettiin asumaan. Se oli haluttu paikka. Nyt sinne ei haluta töihin ja asukkaatkin ovat vähentyneet.

 

”Siitä saa hyvän yksikön”

Toivottomana tapauksena hoitaja ei entistä työpaikkaansa pidä. Ympäristö on hieno, vaikkakin kesällä kärpäset pyörivät sisällä. Samoin osa tiloista on talvisin kylmiä, esimerkiksi yläkerran suihkutilat.
– Asukkaat ovat kivoja hoidettavia ja ympärillä hieno maisema. Kun henkilöstömitoitus laitetaan kuntoon ja muistetaan työn eettiset lähtökohdat, siitä saa hyvän yksikön. Ja pitää muistaa, että Esperilläkin on hyviä yksiköitä.
– Luhalahdessa hoitajista suurin osa on sellaisia, joista näkee, että heillä on kutsumus. He ovat hyviä, kokeneita hoitajia.

 

Haastateltu esiintyy poikkeuksellisesti nimettömänä aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.

 

Tuukka Olli

 

Lue myös:

Kunnan tarkastuskäynti Esperissä: kosolti ongelmia (14.3.2019)
Esperi: Parannustoimiin on jo ryhdytty (14.3.2019)