Esperi Care Oy:llä on hoivakodit Luhalahdessa ja Viljakkalassa

esperi ikaalinen viljakkala luhatuuli elokaariKuva: UutisOivan arkisto.

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA. Viime päivinä uutiskohun keskelle nousseella Esperi Care Oy:llä on kaksi hoivakotia myös tällä alueella, eli Esperi Hoivakoti Luhalahti Ikaalisissa ja Esperi Hoivakoti Elokaari Viljakkalassa.

Asumispalveluita ja palveluasumista tarjoava Esperi Care nousi otsikoihin, kun sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira keskeytti viime viikonloppuna Esperin hoivakodin toiminnan Kristiinankaupungissa.

Syynä olivat muun muassa riittämätön hoitohenkilökunnan määrä verrattuna hoivan ja hoidon tarpeen arviointiin, puutteellinen perushoito ja -hoiva ja epäkohdat lääkehoidon asianmukaisuudessa.

Valvirassa on vireillä myös Esperi Care Oy:tä koskeva laajempi valvonta, joka liittyy muun muassa henkilöstön riittävyyteen ja vastuuhenkilöiden työpanokseen.

Ylen verkkosivuilla julkaistun uutisen mukaan viranomaiset ovat puuttuneet viime vuosina Esperin hoivakodeissa ilmenneisiin ongelmiin eri paikkakunnilla. Ylen julkaisemalla listalla ei ole Luhalahden eikä Elokaaren hoitokoteja.

Esperi Caren verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa yhtiö kertoo selvittävänsä hoivan laatua ja resurssien riittävyyttä kaikissa yksiköissään. Henkilöstöä luvataan palkata lisää.

Esperi Care on keskittänyt tiedotuksensa Helsinkiin viestintäosastolle, eikä yksittäisistä hoitokodeista kommentoida niihin liittyviä asioita.

UutisOiva sai pikaisesti puhelimella tavoitettua viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Tero Valtasen, mutta tämä ei pitkän soittopyyntölistansa vuoksi ennättänyt lehden painoaikataulujen puitteissa kommentoida sitä, miten kohu mahdollisesti vaikuttaa Elokaaren ja Luhalahden hoivakoteihin.

 

Attendon Mummolassa 0,57 hoitajaa per asukas

Yle on uutisoinut, että myös yksityisiä hoivapalveluita tuottavalla Attendolla on ollut ongelmia vanhusten hoivayksiköissään. Attendolla on alueella yksi ikäihmisten hoivakoti, Mummola -niminen yksikkö Kyröskoskella. Attendon Hämeenkyrön yksikössä ei ole mainittu olleen ongelmia.

Attendon viestintäjohtaja Timo Korpela kertoo yksikön hoitajamitoituksen olevan 0,57 hoitajaa asukasta kohden. Valtakunnallinen suositus on 0,5. Yksikön työvoimatilannetta Korpela kuvaa hyväksi.
– Alan työtilanne on kuitenkin haastava, joten tilanteet voivat vaihdella. Asukasturvallisuuden varmistamme aina, Korpela viestittää.

Meneillään oleva kohu ei ole Korpelan mukaan näkynyt Hämeenkyrön yksikössä, vaan hoitotyötä tehdään entiseen tapaan.

 

Tuukka Olli

Liisa Raipala

 

Lue myös viikon pääkirjoitus: Millaista hoitoa tulevaisuudessa annetaan? (31.1.19)
Lue myös: Viljakkalan Elokaarta esitetään myytäväksi – Esperi Care jätti ostotarjouksen (24.8.2017)