Erilaista joulun odotusta

Tämän kolumnin ilmestyessä jouluaattoon on aikaa neljä viikkoa. Tänä koronaepidemian riivaamana vuonna nuo viikot voivat tuntua hyvinkin pitkiltä. Terveysviranomaisten määräysten ja suositusten tiukkuutta alkavana adventtiaikana voi tässä vaiheessa vain arvailla.
Nyt jo tiedetään, että sekä itsenäisyyspäivän vastaanotolle presidentinlinnaan että joulurauhan julistustilaisuuteen Turussa on kaikilla kansalaisilla porttikielto. Tasa-arvo on ottanut aimo harppauksen eteenpäin.
Viimeinenkin askel matkalla kansalaisten tasa-arvoon otettaisiin, jos kaikki kansanedustajat, valtioneuvoston jäsenet, piispat ja suurlähettiläät pakotettaisiin tänä vuonna katsomaan suora televisiolähetys juhlavastaanotolta. Sellainen ilmeisesti nimittäin tehdään, vaikka juhlat vietetään ilman vieraita.

Koronan vuoksi jouduttaneen perumaan myös ylioppilaiden soihtukulkue Helsingin Hietaniemestä Senaatintorille. Presidentinlinnan juhlavastaanoton peruuntumisen vuoksi myös eliitin kekkereitä vastustavilta mielenosoituksilta puuttuu konkreettinen kohde.
Kättelemään jonottaminen on Suomessa niin ainutlaatuinen etuoikeus, että sitä kokemusta ei kannata edes yrittää korvata etäyhteydellä. Etätyöstä vuoden mittaan kertynyttä kokemusta ja osaamista voidaan kuitenkin hyödyntää muissa itsenäisyyspäivän perinteissä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jos haluaa osallistua soihtukulkueeseen Teams-sovelluksella tai Skype-yhteydellä, on syytä tarkastaa ainakin pari asiaa.
Yksi: vaatetukseksi ei riitä pelkkä ylioppilaslakki, jos haluaa huomion kulkusten sijaan itse pääasiaan eli kulkueeseen.
Kaksi: muista poistaa palovaroittimien paristot ennen kuin sytytät soihdun. Ja irtisano kotivakuutus, sillä pian olet joka tapauksessa koditon.

Jos taas haluat osoittaa mieltä eliittiä vastaan etäyhteydellä, kannattaa huomioida mielenosoituksia koskeva naamioitumiskielto.
Kielto ei toki ole aivan totaalinen, vaan se koskee vain tapauksia, joissa naamioituneen ”ilmeisenä tarkoituksena” on ryhtyä väkivaltaan tai omaisuuden vahingoittamiseen.
Koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi mielenosoituksissa on sallittua käyttää FFP2- ja FFP3-luokiteltuja hengityssuojaimia. Oikein käytettynä ne suojaavat käyttäjäänsä bakteereilta, hiukkasilta ja pölyltä. Ainoan poikkeuksen tekee hölynpöly, joka ihmiseen kulkeutuessaan ei käytä reittinä hengitysteitä.

Etämielenosoituksessa voit melko huoletta huudella mieleisiäsi iskulauseita. Mekastus tuskin häiritsee naapuria, sillä ainakin ylioppilasnaapurisi talo on todennäköisesti jo liekeissä.
Jos riehaannut särkemään käsiisi osuvaa irtaimistoa, tarkasta kotivakuutuksesi kattavuus omatoimimellakoiden aiheuttamien tuhojen suhteen. Jos siis et vielä muistanut irtisanoa vakuutustasi.

 

Sakari Ilomäki
pohtii koronan vaikutuksia adventtiajan perinteisiin.