Ekologinen käytävä eläinten vaellusreitille

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

 

Viime viikolla saatiin seurata suden seikkailua Ikaalisten keskustaajamassa. Paikalla kuvatusta videosta näki suden epätoivon ja pelon, sen yrittäessä päästä riista-aitojen ohi ja kolmostien toiselle puolen Pohjankankaan erämaisemiin, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Hämeenkyrössä on ollut ikiaikainen nisäkkäiden kulkureitti kolmostien ylitse, heti Wanhan Esson pohjoispuolelta, josta Yhteiskoulunmäkeen ja siitä taas alas Turkimusojan varteen.

Olisiko väylän suunnitelmissa joustoa rakentaa eliöille ohitustien ylittävä ekologinen käytävä tuolle vaellusreitille?

Voisiko sen toteuttaa Ristamäen tulevan sillan reiluna levityksenä, johon tulisi eliöstölle oma kaistansa istutuksineen, jota niiden olisi turvallisuudentunnetta huokuen mahdollisuus koputella väylän ylitse?

Pienvedet, kuten Turkimus uomineen on erittäin tärkeitä monimuotoisuuden ylläpitäjiä ja harvinaisena herkkuna vielä keskellä vilkasta taajamaamme, joten kaikki ihmisen toiminta sen ympärillä pitää suunnitella puroluonnon ehdoilla.

Toinen eko-käytävä menee Sarkkilanjärveen laskevan jokikanjonin myötä ja on myös eliöiden käyttämä jo ammoisista asti, vaikka edellisessä kolmostien perusparannuksessa se torpattiin riista-aidalla.

Nyt voi suunnittelussa huomioida myös sen ja toivottavasti Väylän valmistuttua nykyisen kolmostien riista-aidat puretaan ja lähetetään mitä kiireimmin sulattoon!

 

Matti

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti tai WhatsApp-viesti numeroon 044 082 0040.