Ei tilat, vaan toiminta

UutisOiva uutisoi paikallisesti alueella Hämeenkyrö, Ikaalinen, Jämijärvi ja Viljakkala

pääkirjoitus uutisoiva päätoimittaja päätoimittajalta

 

 

Viime vuosina monet kunnat ovat pyrkineet eroon tyhjäksi tai vajaalle käytölle jääneistä kiinteistöistään. Esimerkiksi vanhoille kyläkouluille on useimmiten löytynyt uusi omistaja, joka on tehnyt tiloista itselleen kodin tai osittain yritystilankin.

Kuntien toimintojen supistuessa myös erilaisia muita toimitiloja on jäänyt tyhjäksi. Myös niitä kunnat ovat laittaneet kaupan. Kuntien kiinteistöistä luopuminen herättää usein keskustelua ja huoltakin siitä, että tarkoittaako tiloista luopuminen aina myös toiminnan supistumista.

Huoli on toki aiheellinen, mutta taloushuolien kanssa kamppailevien kuntien kannalta isoista kiinteistöistä luopuminen on lähes välttämätöntä. Jo pelkästään kiinteistöjen lämmittäminen nielee vuodessa suuria summia, ja varsinkin silloin, jos tila on vähällä käytöllä, raha palaa lähes hukkaan. Lisäksi isot ja useimmiten melko vanhat ja epäkäytännölliset kiinteistöt vaativat ylläpitoa. Eteen tulee väistämättä isoja remontteja, joihin kunnilla ei ole yksinkertaisesti varaa.

Oman kysymysmerkkinsä keskusteluun tuo edelleen avoinna oleva sote-ratkaisu. Kunnilla on odotuksia, että maakunnat ottavat käyttöönsä ainakin suurimman osan nyt käytössä olevista sote-kiinteistöistä. Pidemmällä tähtäimellä maakunta kuitenkin luultavasti pyrkii osasta kiinteistöistä eroon keskittämällä toimintoja.

Myös sote-kiinteistöihin pätee kuitenkin sama kuin muihinkin kunnan toiminnasta vapautuneisiin kiinteistöihin. Tyhjänä ränsistyvästä kiinteistöstä ei tule kuin harmia niin omistajalle kuin ohikulkijoillekin. Kiinteistöjä tärkeämpää ovat toiminnot ja niiden säilyminen.

 

Katri Linnikko

11.10.2018