Ehdokkaat esittelyssä: Tommi Messi: ”Syrjäytymisen ehkäisyyn satsattava”

Tommi Messi

HÄMEENKYRÖ. Seitsemän tähden liikkeen ehdokas Tommi Messi, 39 joutui hetken pohtimaan, minkä tahon listoilta haluaa pyrkiä eduskuntaan. Suurimmat puolueet olivat poissuljettuja, sillä juuri niiden meno kyllästytti politiikan ulkopuolelta tulevaa Messiä. Paavo Väyrysen listan arvot vastasivat omia parhaiten.

– Tällä hetkellä Suomea johdetaan kuin yritystä. Suomen arvotausta on kristillinen, sehän näkyy lippua myöten, mutta sitä ei nykyään saa tuoda esiin. Eikä nyky-yhteiskunnassa heikomman tukeminen ole etu, vaan se, miten hänet saa hiljaiseksi, Messi toteaa.

Juuri heikomman asema, ruohonjuuritaso ja kristilliset arvot korostuvat, kun Messi avaa vaaliteemojaan. Messi on teologian opiskelija ja lähihoitaja. Työssään hän on nähnyt monia epäkohtia.

– Esimerkiksi rippikoulu- ja järjestötyön kautta olen ollut tekemisissä muun muassa erityisnuorten kanssa. Syrjäytymisen ehkäisyyn on satsattava enemmän.

Koulutuspolitiikassa taas ihmisen on saatava hyöty koulusta. Ei voi olla niin, että oppimisvaikeuksista kärsivä tuupataan ammattikouluun. Ei se ole hänen paikkansa, vaan häntä pitää tukea muilla keinoin.

Uudistuksissa Messi kaipaa pitkäjänteisyyttä, joka tarkoittaa pidempien jaksojen kuin neljän vuoden vaalikausien tarkastelua. Esimerkiksi päiväkodeissa ei Messin mielestä ole ollut työrauhaa enää vuosiin, kun kaiken aikaa on päällä joku uudistus, jota toteutetaan kovalla kiireellä. Kansanedustajakausien määrän hän rajaisi kahteen, siten ei pääsisi syntymään jääviystilanteita.

Meneillään olevaa yksityisten vanhuspalveluiden kohua Messi pitää järkyttävänä, ja siinä hän näkee jääviystilanteiden ongelmat.

– Miten kansanedustaja jäävää itsensä, kun istuu kahdella tai kolmella pallilla samaan aikaan? Lähihoitajana näen, että epäkohtiin pitää puuttua puhumalla ensin yksikönjohtajalle tai työsuojeluvaltuutetulle. Jos virkatie ei auta, on oltavat toiset reitit. Tilaajalla taas täytyy olla sataprosenttinen luotto siihen, että saa laatua.

Messi sanoo olevansa vihainen ja ärtynyt, että juuri heiltä viedään, joilla ei ole mahdollisuutta puolustautua.

– Ja kun puhutaan hoitoalasta, puhutaan vaativasta työstä, jossa on huono palkka. Onko mediassa esillä oleva hoiva-alan bisnes jo nykyajan orjakauppaa?
Yleisesti ottaen Messi kaipaa päätöksentekoon moraalia.

– On rumaa, että olet 15 vuotta kansanedustajana ja pyörität samalla lobbausbisnestä. Siinä ei ajeta Suomen eikä kansan, vaan EU:n ja kansanedustajan omaa etua.
Aliupseerina hän painottaa Suomen etua ja itsenäisyyttä.

– Näen outona, että Suomen pääministeri lupaa Ranskan pääministerille, että me turvaamme teitä ilman, että reserviltä kysytään. Minun sotilaspassissani mainitaan Suomen turvaaminen, ei muiden.

Kotihoidon sijaisuuksia Tampereella tekevän Messin perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta.

Järjestöistä hän on vaikuttanut synnyinkaupungissaan Somerolla muun muassa 4H-yhdistyksessä ja paikallisessa vapaaseurakunnan yhteisössä. Messin harrastuksiin kuuluvat omakotitalon kunnossapito, lampaiden hoito, elokuvat ja tietokirjallisuus.

Tuukka Olli

UutisOiva esittelee alueen eduskuntavaaliehdokkaat arvotussa järjestyksessä.