Ehdokkaat esittelyssä: Katariina Pylsy: ”Ihminen on tärkein”

Katariina Pylsy

HÄMEENKYRÖ. Hämeenkyröläinen Katariina Pylsy, 65, on ehdolla eduskuntaan keskustan riveistä. Pylsyn perheeseen kuuluvat aviomies Eero, neljä aikuista lasta ja kolme lastenlasta.

Liki 40 vuotta maaseutuhallinnon virkamiehenä työskennellyt Pylsy on Sastamalan maaseutujohtaja. Koulutukseltaan hän on maatalous- ja metsätieteiden maisteri, agronomi. Katariina ja Eero Pylsy ovat myös Pylsyn luomutilan viljelijöitä ja Hämeenkyrön Maisemakahvilan yrittäjiä.

Pylsyn harrastuksiin kuuluu liikunta, ja tavoitteena on aloittaa jokainen päivä voimistelulla. Aikaisemmin perhe näytteli Myllykolun kesäteatterissa, ja Pylsy myös esittää Eino Leinon runoja.

Kunnallispolitiikassa Pylsy on kunnanvaltuuston ja -hallituksen jäsen sekä Saskyn yhtymähallituksen varajäsen. Yhdistyspuolella hän on perustanut Sastamalan kylät ry:n ja hän toimii Hyvämielisten Sarvipäitten Ritarikunnan emäntänä ja Pirkanmaan agrologien puheenjohtajana.

Pylsy kertoo, että häntä on parikymmentä vuotta kysytty ehdokkaaksi.

– Tämä on kiinnostava seikkailu, ja tämän jälkeen osaa arvostaa tällaista rumbaa, hän sanoo.

Pylsylle tärkeitä vaaliteemoja ovat maaseutu, maatalous ja yrittäjyys. Myös työssään hän on EU-byrokratiassa opastamisen lisäksi kannustanut maaseudun väkeä yrittäjyyteen.

– Kotimainen omavarainen ruoantuotanto on pidettävä korkealla tasolla. Jos tulisi kriisi, eikä tuotantoa olisi, mitä me söisimme? Maaseudulta löytyvät esimerkiksi ilmastonmuutoksen ratkaisun avaimet, kuten biopolttoaineet ja hiilinielut.

– Moni haluaisi muuttaa maalle, ja maaseutua pitää kehittää. Elävä maaseutu on koko kansakunnan selkäranka.
Maaseutuun liittyvät myös yksityistiet.

– 80 prosenttia ja 350 000 kilometriä Suomen teistä on yksityisteitä. Yksityisteiden perusparannusten valtionavustukset ovat laskeneet, ja ne pitäisi palauttaa ainakin vuosien 2009–2011 tasolle.

Pylsy painottaa, että ilman yrittäjyyttä ei ole toimeentuloa ja elintasoa.

– Yrittäjyys lähtee pienestä: pitäisi saada yhden miehen pajoja, jotka työllistävät ihmisen itsensä ja muutaman muun. Yrittäjän sosiaaliedut pitäisi saada samalle tasolle kuin palkansaajan, jotta lasten sairastuminen tai äitiyslomat eivät menisi omasta pussista. Se voisi lisätä innostusta yrittäjyyteen.

Lapsiperheet ja ihminen vauvasta vaariin on yksi Pylsyn teemoja.

– Kaikista täytyy pitää huolta. On järkyttävää kuulla uutisia huonosta vanhustenhuollosta, ja on hyvä, että siihen on puututtu.

– Nyt kilpailutetaan kovilla arvoilla, mutta myös eettisyys ja inhimillisyys pitäisi nostaa esiin. Lapset eivät saisi joutua kärsimään esimerkiksi yksinhuoltajuuden ja työttömyyden tuomista taloudellisista vaikeuksista. Voisiko esimerkiksi lapsilisien suuruutta kasvattaa pienituloisilla ja pienentää hyvätuloisilla?

Tärkeitä ovat myös kulttuuri ja luonto.

– Kun luonto voi hyvin, myös ihminen voi hyvin, sieltä ammennamme voimaa ja energiaa. Meidän pitäisi jättää luonto paremmassa kunnossa kuin olemme sen saaneet.

Liisa Raipala

UutisOiva esittelee alueen eduskuntavaaliehdokkaat arvotussa järjestyksessä.