Ehdokkaat esittelyssä: Jouni Ovaska: ”Keskeistä on osaaminen”

Jouni Ovaska

HÄMEENKYRÖ. Pitkään Hämeenkyrön kunnallispolitiikassa vaikuttanut Jouni Ovaska, 32, on keskustan ehdokkaana. Ovaska on perheetön ja ammatiltaan hän on luokanopettaja.

Hän työskentelee tällä hetkellä Tampereen yliopiston normaalikoulussa ensimmäisen luokan opettajana. Vuodet 2016–2018 hän työskenteli keskustan puoluesihteerinä ja sitä ennen eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarisen erityisavustajana.

Harrastuksina Ovaskalla on kuntosali, musiikki eli pianonsoitto, mitä hän hyödyntää opetustyössäkin sekä matkailu Euroopassa ja Suomessa.

Yhdistystoiminnassa hän on tällä hetkellä eri puolueiden yhteisen, Eurooppalainen Suomi ry:n puheenjohtaja. Yhdistyksen tehtävä on nostaa EU-aiheita keskusteluun, ja ajankohtaista on lisätä äänestysvilkkautta kevään eurovaaleissa.

Ovaskan mukaan on tärkeää saada tältä alueelta kansanedustajia tuomaan ääni kuuluviin valtakunnalliseen päätöksentekoon.

– Pirkanmaa on kakkoskasvukeskus. Haluan että olemme haastajia pääkaupunkiseudulle ja että tänne syntyy yrityksiä. Täällä opiskelleiden ja valmistuneiden pitää voida jäädä tänne töihin ja asumaan.

Seuraavaan hallitusohjelmaan pitää Ovaskan mielestä kirjata kolmostien Hämeenkyrön ohitustie, ja Helsingin ja Tampereen väliselle lisäraiteelle pitää etsiä rahoitusmalli.

– Aina jokin muu tiehanke on mennyt ohitustien edelle. On hyvä, että alueen kunnat ovat asiasta yhtä mieltä, ja sain ohitustien myös Tampereen kaupunginhallituksen hallitusohjelmatavoitteisiin.

Ovaskan keskeisiä vaaliteemoja ovat koulutus, osaaminen, lapset ja perheet.

– Osaaminen on pienen valtion menestymiselle tärkeää. Kaikilla pitää olla varallisuudesta ja kotitaustasta huolimatta samanlaiset mahdollisuudet koulutukseen.

– Perheiden pitää myös saada tukea ajoissa, oli se kodinhoitoa tai apua kasvatukseen. Perhevapaauudistus tarvitaan, ja se on tehtävä perheiden ja lasten ehdoilla.

– Iso teema on laajasti koko hyvinvointi, mutta siihen täytyy olla taloudelliset resurssit. Yrittämisen pitää olla helpompaa, ja työllisyysaste pitää nostaa 75 prosenttiin.
Ovaska uskoo vanhustenhoitokeskustelun jatkuvan vaaleihin asti.

– Resursseja pitää olla riittävästi ja valvonnan pelata. Pienellä henkilöstöllä tehdään isoja asioita, ja toivottavasti sitä osataan arvostaa enemmän.

– Sosiaaliturvassa taas pitää vähentää byrokratiaa ja luukulta toiselle pompottelua.

Tieasioissa tarvitaan Ovaskan mukaan rahaa myös perusväylänpitoon ja maakuntien kuoppaisille sorateille.

– Maaseutu voidaan pitää elossa siten, että tieverkostot ovat kunnossa. Myös esimerkiksi Raivalan risteys täytyy saada hoidettua. Kolmostien turvallisuus ja laatu eivät ole sillä tasolla kuin pitäisi.

Kansainvälisestä politiikasta kiinnostunut Ovaska painottaa, että Suomen pitää olla mukana aktiivisesti tekemässä päätöksiä, varsinkin EU:ssa.

– Maailmassa on epävarmuutta, kuten Trump ja brexit, ja pienen maan on tehtävä esityksiä, esimerkiksi ilmastonmuutoksen hoidossa. Myös kahdenväliset suhteet suurvaltoihin on hoidettava itään ja länteen.

Liisa Raipala

UutisOiva esittelee alueen eduskuntavaaliehdokkaat arvotussa järjestyksessä.