Ehdokkaat esittelyssä: Esa Järvenpää: ”Pääväylät nelikaistaisiksi”

Esa Järvenpää

HÄMEENKYRÖ. Sosiaalidemokraattien ehdokas Esa Järvenpää, 52, sanoo olevansa duunariehdokas, joka on maakunnan asialla. Juuri tällaisen profiilin omaava ehdokas listalta puuttui, siksi Järvenpää lähti ehdolle.

– Luoteis-Pirkanmaa on jäänyt valtion rahoissa kovin vähälle, Hämeenkyrön ohitustie on siitä yksi esimerkki. Mutta myös teille Jyväskylän ja Lahden suuntiin tarvitaan perusparannukset, Järvenpää näkee.

Hän kertoo itsekin olleensa aiheesta useaan otteeseen yhteydessä kansanedustajiin, mutta vastinetta ei ole tullut. Näin hän haluaa tarttua itse toimeen. Vapaapalokunnan toiminnassa mukana oleva Järvenpää kertoo nähneensä alueen valtaväylillä todella ikäviä asioita, kuten onnettomuuksia, jotka johtuvat ainakin osittain tien riittämättömästä tasosta liikennemääriin nähden.

– Pääväylien pitäisi olla nelikaistaisia ja rautateiden kaksiraiteisia. Tökkivä liikenne haittaa erityisesti tavaraliikennettä, mutta lisää myös päästöjä. Päästöt ovat ihan eri mittaluokkaa, kun liikenne on jouhevaa. Mutta kaikista tärkein asia on liikenneturvallisuus.

– Paljon puhutaan Tampereen ja Helsingin välisestä junaradasta, se on miljardihanke. Tiestö on miljoonien hanke. Rautatietä ja tiestöä voi kehittää rinnakkain, mutta rata ei saa sulkea pois tiestön kehittämistä.

– Tiehankkeille ylipäätään on saatava enemmän tukea EU:lta. Se on kumma, että esimerkiksi Saksassa näkee teiden varsilla tämän tästä kylttejä, joissa kerrotaan EU:n tukeneen tätä tieosuutta. Suomessa niitä ei ole yhtään.

Toinen Järvenpäälle tärkeä teema on työelämä. 32 vuotta autokorjaamolla työskennellyttä Järvenpäätä korpeavat kilpailukykysopimus, aktiivimalli ja pakkolait. Niistä hän haluaa eroon.

– Hallitus on lyönyt duunaria kovaa. Töissä olemisen pitää olla mielekästä. Työhyvinvointi on kaikkien etu, joka pidentää työuria ja vähentää sairauspoissaoloja. On palattava aikaan ennen nykyhallitusta. Aikaan, jossa työehtosopimusneuvotteluissa asioista todella neuvotellaan ja sovitaan. Sopimisen kulttuuri ehkäisee lakkoja ja muita mielenilmaisuja.

Soteen Järvenpäällä on selvä kanta: vallan on pysyttävä julkisella puolella.

– Onhan se nyt nähty, mitä yksityistäminen tuo. Ei kaikkea voi yksityistää, sillä meno on aivan järkyttävää, Järvenpää sanoo viitaten kohuun yksityisten hoivapalveluiden ympärillä.

Mainittujen teemojen lisäksi Järvenpää kannattaa puolueensa tavoin maksutonta varhaiskasvatusta ja oppivelvollisuuden pidentämistä siten, että se kattaa myös toisen asteen koulutuksen.

– Se ehkäisee nuorten syrjäytymistä.

Lisäksi Järvenpää kannattaa sadan euron lisäämistä pienimpiin eläkkeisiin.

– Vanhukset ovat rakentaneet tämän maan. Ei ole oikein, että kaiken sen jälkeen, mitä he ovat tehneet, vanhukset joutuvat kituuttamaan ja elämään köyhyydessä.
Järvenpää on ollut mukana politiikassa vuodesta 2007 lähtien. Kunnanhallituksen ja -valtuuston lisäksi hänellä on useita muitakin luottamustoimia. Järvenpää on naimisissa ja harrastaa Kyröskosken vapaapalokunnan lisäksi metsästystä ja luontoa.

Tuukka Olli

UutisOiva esittelee alueen eduskuntavaaliehdokkaat arvotussa järjestyksessä.