Carpet diem

Kevät, tuo pölyn vuodenaika.

Kevät tullessaan siitepölyn, katupölyn ja näin vaalikeväänä myös runsaan hölynpölyn.

Kehittäjäkunnan asukkina toivoisin, että Turun yliopiston aerobiologian yksikön siitepölytiedotteiden lisäksi kansalaisille tarjottaisiin tiedotteita myös ajankohtaisista hölynpölypitoisuuksista. Sakari Ilomäki kolumni

Ehdotustani puoltaa sekin tosiasia, että samaisesta yliopistosta löytyy Eduskuntatutkimuksen keskus, jonka asiantuntemusta hölynpölyn suhteen ei pidä epäillä.

Päivittäisten hölynpölytiedotteiden ansiosta poliittiselle jargonille allergiset äänestäjät voisivat vältellä pahimpia hölynpölypilviä, joita kokemusteni mukaan tiivistyy etenkin toreille ja kauppakeskuksiin aina vaalien lähestyessä.

Onneksi pahimmat hölynpölykeskittymät on useimmiten merkitty ilmapalloilla. Jotkut puolueet ovat huomioineet jopa näkövammaiset, joita varoitetaan hölynpölypilvestä vaalimakkarankäryllä. Kuuroilla on aistirajoitteensa ansiosta varsin hyvä immuniteetti äänekkäille hölynpölypäästöille, mutta hölynpöly leviää valitettavasti myös kirjallisessa muodossa, eikä siltä siis pysty kokonaan suojautumaan.

Ulkomaankielentaitoiset lukijat, joita tässä kohdassa kolumnia on hereillä keskimäärin neljä, saattavat ihmetellä, miten otsikko liittyy hölynpölytiedotteisiin. Ei liitykään, kolumnin piti käsitellä siivoamista, koska alussa mainittujen pölysegmenttien lisäksi kevät tekee huonepölyn näkyväksi.

Se luo painetta ryhtyä mittaviin pölynsiirtotoimenpiteisiin, joita vuodenajan mukaisesti kutsutaan kevätsiivoukseksi. Huonepölyn siirtämiseen on kehitetty lukuisia erilaisia menetelmiä.

Ensimmäinen myyntikelpoiseksi luonnehdittu pölynimuri kehitettiin Yhdysvalloissa 1860-luvulla. Laite oli käsin pumpattava ja sen käyttöön tarvittiin kaksi ihmistä.

1800-luvun lopulla kehitettiin bensiinikäyttöinen lakaisija. Jos siivoustekniikan kehitys olisi älytty lopettaa siihen, kotitöiden taakka miesten ja naisten kesken olisi ollut huomattavasti tasaisempi näihin päiviin asti.

Vaikka brittien kehittämästä hevosvaunuilla vedettävästä imulaitteesta edettiin amerikkalaiseen Hooveriin, ei imurointi entisaikaan kevyttä sisätyötä ollut. Parikymmenkiloisen Hooverin toimiva tekniikka ja uusi myyntistrategia kokeilujaksolla ja palautusoikeudella teki Hooverista kuitenkin legendan.

Sadan vuoden aikana pölynimurit ominaisuuksineen ovat kehittyneet edelleen. Mieleen ei vain tule yhtään hyvää esimerkkiä, pelkkää pölyä.

Niin, se otsikko. Carpet diem – tartu mattoon. Ja tamppaa siitä pölyt pihalla.

 

 

Sakari Ilomäki