Arvoisat Ikaalisten kaupungin päättäjät

Ote Ikaalisten kaupungin strategiasta 2017-2021: ”Missio; Ikaalisten kaupunki edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueen elinvoimaisuutta. Ikaalisten arvot: Missiomme kannalta olennaisia arvojamme ovat asiakaslähtöisyys, avoimuus ja yritysmyönteisyys.”

En malta olla enää hiljaa. Strategioiden pitäisi käsitykseni mukaan ohjata toimintaa. Saa korjata, jos olen väärässä. Luettuani kaupungin strategiaa minulle kävi samoin, kuten päättäjillekin oli kuulemma käynyt heidän lukiessa Luhalahden koulun puolesta kerättyä adressia, eli repesin nauruun. Moniko yli 700 huolestuneesta isästä, äidistä, mummusta, vaarista, sedästä, tädistä, nuoresta tai vanhasta mahtoi nauraa käydessään allekirjoittamassa adressin?

Luin kommentteja, joita adressiin oli kirjoitettu lukemattomia, eikä kyllä yksikään kirjoitus naurattanut, päinvastoin. En enää ollenkaan ihmettele, miksi Ikaalisilla menee huonosti, jos asenne kyläläisiä kohtaan on tällaista. Mutta niinhän mansoniemeläisillekin ensin luvattiin ryhmikselle jatkoa ja sitten viedään pois, niin kuin lapselta tikkari! Tämänkin he saivat varmaan lukea lehdestä, sillä mitä suotta kävisi joku kasvotusten kertomassa: strategian mukaisesti!

Luhalahden kouluasiasta ja päättäjien toiminnasta vielä. Koululla oli järjestetty tilaisuus, jossa oli ollut kaupungin edustus mukana. Tällöin oli kysytty kouluverkkoasiasta ja vastaus oli ollut, ettei mitään ole suunnitteilla. Päivää tai kahta myöhemmin lehdessä oli juttu kouluverkkoselvityksen aloittamisesta. Avoimuuttako? Koulun puolesta kerätyn adressin luovutustilaisuuteen oli ollut kutsuttuna kouluverkkotyöryhmän jäsenet ja kaupunginjohtaja, joka ainoana oli saapunut paikalle ja jolle adressi oli luovutettu kommentteineen. Näin paljon ryhmän jäseniä asia kiinnosti.

Nyt viimein kannattaa kyläläisten Luhalahdessa ja muilla kylillä herätä; mikä koulu, päiväkoti tai ryhmis seuraavaksi suljetaan säästöjen vuoksi, jotta voidaan rakentaa keskustaan mm. urheiluhalleja. Miten käy Luhalahden koulukiinteistön ja esimerkiksi kaukalon? Saattaa olla yllätys, että kaukalon hoitaa oppilaiden vanhemmat ja kaupunki maksaa nimellisen korvauksen. Eikö näin voitaisi toimia kaikissa kouluissa ja säästöä syntyisi. Toisaalta mitäs siitä, jos kylillä ei ole urheilumahdollisuuksia tai yhteisiä harrastuspaikkoja, auto alle vaan ja keskustaan.

Yllä mainittuun koulun ”tiedotustilaisuuteen” oli ilmeisesti kutsuttu nykyisten oppilaiden vanhemmat. Ajateltiinko päätösten vaikuttavan myöhemmin koulunsa aloittaviin lapsiin ja perheisiin? Näin oli toimittu myös kouluverkkoselvitykseen liittyvän kyselyn osalta. Ei silloinkaan kyselty mielipidettä tulevien koululaisten vanhemmilta. Näkökanta on varmasti erilainen riippuen siitä, vaikuttaako muutos laisinkaan vai pahimmillaan 7 vuotta. Tämäkö on avoimuutta ja yhteistyötä, mitä kaupunki julistaa strategiassaan? Eihän alle kouluikäiset paljoa osaa kyseenalaistaa, joten mitä niistä turhaan välittää?

Aina kannattaa olla hieman kriittinen kuluja laskiessa. Loppusumma riippuu täysin siitä, missä kohtaa pilkku on. Jos sopivasti katetta tai varmuuskerrointa lisätään joka paikkaan, vaikuttaa se loppusummaan valtavasti. Olisikin kiva tietää, paljonko säästettiin viimeisimpien kyläkoulujen sulkemisesta. Varmaan laskelmat on tehty ennen ja jälkeen.

 

Kaupungin strategian mukaisesti nimimerkin takaa