IKAALINEN 10.11.2024 10:00

Wehuvarpeen kestikievari on nyt valtakunnallisesti merkittävä arkeologinen kohde – 1700-luvun kievarin jäänteissä on paljon tutkimusarvoa

Wehuvarpeen kestikievari on valittu yhdeksi valtakunnallisesti merkittävistä arkeologisista kohteista (VARK). Asiasta kertoi Museovirasto torstaina.

Vehuvarpeen lähellä Ikaalisissa sijaitseva kestikievari on perustettu historiallisen Kyröskankaantien varrelle todennäköisesti 1700-luvulla. Paikka on ollut autioituneena ainakin 1900-luvulta lähtien ja nykyään jäljellä on kolme tulisijan jäännöstä ja suurista luonnonkivistä rakennetun kaivon tai kivetyn lähteen jäännös. Paikalla on ollut asutusta ainakin 1500-luvulta alkaen. Alueella sijaitsee myös maakunnallisesti arvokas perinnebiotyyppi, jossa kasvaa muun muassa jänöapilaa.

Vehuvarpeen jäännöksen erityinen arvo on siinä, että se on ainoa tiedetty kestikievarin muinaisjäännös Pirkanmaalla. Koko maassa vastaavia arkeologisia kohteita tunnetaan vain noin kymmenen.

Kirjava, kiinnostava historia

UutisOiva kävi tekemässä juttua alueella vuonna 2020, jolloin arkeologi Vadim Adel oli tehnyt alueella arkeologista inventointia.

Vehuvarpeen talo ja sen ylläpitämä kestikievari on sijainnut aikanaan merkittävän reitin varrella. Jo ennen 1500-lukua käytössä ollut Kyrönkankaantie oli ainoa kesäreitti Hämeestä ja Satakunnasta Pohjanmaalle.

– Sotien takia Vehuvarpeen talon asutus on välillä hävinnyt. Kun alueella oli sotatoimia, tie oli sotilaiden käytössä. Esimerkiksi 1500-luvun lopun nuijasodan jälkeen tila oli autiona, ja Suomen sodan aikaan vuonna 1808 tila oli poltettu, Adel avasi tuolloin alueen historiaa.

Alueen kuvauksessa kerrotaan, että kirjallisten lähteiden perusteella Ikaalisten syyskäräjillä vuonna 1670 renki Lars Eerikinpoika on ilmoittanut ottavansa käyttöön Vähävarven tilan, joka on ollut autiona Nuijasodan lopusta lähtien vuodesta 1597.

– Tien läheisyys on ollut talolle merkittävä. Siellä on toiminut kestikievari ainakin 1700-luvulla, mutta emme tiedä, mistä lähtien se on toiminut. Arkeologiset tutkimukset ehkä toisivat tähän selvyyttä. Ihmisiltä, jotka majoittuivat sinne, on esimerkiksi voinut jäädä sinne tiettyjä esineitä.

Alueiden tutkiminen alkoi 2018

VARK-inventointia on toteuttanut Museovirasto yhteistyössä alueellisten vastuumuseoiden ja Metsähallituksen kanssa. Hanke alkoi vuonna 2018.

Koko Suomesta nimettiin 1 010 valtakunnallisesti merkittävää arkeologista kohdetta, joista 69 sijaitsee Pirkanmaalla. Wehuvarpee on seudun ainoa kohde.

Lue myös UutisOivan juttu kestikievarin alueesta vuodelta 2020!

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 29.11.2024 17:00 Tilaajille

Joululehdet: Kyrön Joulu muistelee antaumuksella viisikymmentävuotista historiaansa

IKAALINEN 10.11.2024 09:59 Tilaajille

Kestikievari palveli muinaista pääväylää kulkeneita – Vehuvarpeen muinaisen kestikievarin jääneet paljastuivat inventoinnissa merkittäväksi arkeologiseksi kohteeksi

MIELIPIDE 13.8.2024 13:00 Tilaajille

Muistelu rippikouluajoilta – ”Kyl maar te kaikki osaatte ikoolihten murretta”

HÄMEENKYRÖ 11.8.2024 15:00 Tilaajille

Historia: Kaksi Osuuskauppaa ja liuta yksityisiä huolehti kyröskoskelaisten tarpeista – ”Jälkeenpäin olen miettinyt, missä kauppias niitä jäätelöitä säilytti”

IKAALINEN 13.7.2024 10:00 Tilaajille

Kirja: Traagisuus ja toivo vuorottelevat Pekka Tuulenkylän tuoreimmassa teoksessa