IKAALINEN 6.4.2022 15:00

Vuosikymmeniä kateissa ollut lippu löytyi yllättäen Ikaalisista – Nyt se pääsee Tampereelle museokokoelmaan

Arto Ojakoski




Vuoden 1917 elokuussa Ikaalisiin perustettiin suojeluskunta. Ikaalisten suojeluskunnan Naisyhdistys ompeli suojeluskunnalle suunnittelemansa lipun, joka luovutettiin suojeluskunnan syysjuhlan ja paraatin yhteydessä 14. syyskuuta 1918.

– Naisyhdistyksen edustajat neidit M. Sparfén, Ida Eränen ja yhteiskoulun opettaja H. Ronimus astuivat lavalle mukanaan yhdistyksen jäsenten suojeluskunnalle ompelema kaunis valkoinen silkkilippu, johon kauppalan vaakuna karhupäineen oli keskelle sirosti ommeltu. Valkean tyylikkään lipputangon oli piirtänyt arkkitehti B. Strömmer ja valmistanut puuseppä K. Walli.
Näin kuvaili Ikaalinen-lehti tilaisuutta kauppalan torilla, johon 318 suojeluskuntasotilaan paraatijoukko oli saapunut Kyröskosken torvisoittokunnan ja Porilaisten marssin tahdittamina. Lipun otti vastaan suojeluskunnan esikunnan puolesta paikallispäällikkö, opettaja Juuse Tamminen. Mainittakoon vielä, että lipun keskellä olevan kauppalan vaakunan on suunnitellut taidemaalari Felix Frang.
Lipun vihkiminen suoritettiin vasta 18. toukokuuta 1930 Ikaalisten kirkossa Ikaalisten Lotta Svärd yhdistyksen 10-vuotisjuhlan yhteydessä, jolloin kirkkoherra Hugo Kalaja vihki lipun käyttöön. Vihkimisen jälkeen Pohjois-Hämeen suojeluskuntapiirin päällikön sijainen, sotilasohjaaja Jussi Leimu, luovutti lipun Ikaalisten suojeluskunnan paikallispäällikön sijaiselle Aarne Kauppilalle. Lippu on ollut vuosikymmeniä kadoksissa, kunnes löytyi Ikaalisten kirkon sakastin vintiltä. Nyt lippu saa paikan Tampereen Lotta- ja Suojeluskuntamuseossa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 22.4.2021 09:30 Tilaajille

Urkin Piilopirtille pääsee jatkossa Museokortilla