IKAALINEN 23.2.2022 11:00

Verenluovuttajia kaivataan lisää etenkin nuorista aikuisista – ”Alussa jännitti, mutta turhaan”

Reijo Leppänen



Henna ja Heli Koistinen olivat miettineet verenluovutusta jo pitkään nähdessään Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun ilmoituksen lehdessä kesällä 2019

– Alussa hieman jännitti, mutta aivan turhaan. Itse luovuttaminen kestää noin kymmenen minuuttia eikä se tunnu oikeastaan miltään. Nykyään on helppo mennä myös korona –turvallisesti, kun veripalvelun sivuilta voi etukäteen varata ajan luovutukseen, he kertovat.
Sisarukset suosittelevat täyttämään nettisivulla myös terveyskyselyn etukäteen.
Ennen luovutusta on hyvä muistaa syödä ja juoda hyvin. Luovutuksen jälkeen kannattaa ottaa rauhallisesti sillä sen jälkeen saattaa hieman väsyttää. Mitään muita tuntemuksia ei oikeastaan ole kummallakaan ollut.
Verenluovutukseen kannattaa varata tunti aikaa ja sen jälkeen on mukava nauttia kahvista ja välipalasta. Mukava on tavata myös tuttuja, sillä usein samat ihmiset käyvät samassa tahdissa luovuttamassa verta, sisarukset vinkkaavat.
Myös veripalvelun henkilökunta saa heiltä kiitosta.
– Ensimmäisellä luovutuskerralla selviää myös oma veriryhmä, jos sitä ei ole aiemmin tiennyt, he kertovat.
Veripalvelun nettisivuilta voi lukea mihin kaikkeen verta tarvitaan.
– Ilman muuta jatkamme luovuttamista. Se on pieni asia meille, mutta saajalle elintärkeä lahjoitus, Henna ja Heli tähdentävät.
– Koskaan ei tiedä, koska itse, tai läheinen on veren tarpeessa. Jokainen päivä joku tarvitsee vapaaehtoisten luovutusverta. Lahja voi pelastaa myös avuntarvitsijan hengen.
– Erityisen hienoa on se, että myös pienillä paikkakunnilla on mahdollisuus säännölliseen verenluovutukseen.

Hyvän mielen lisäksi terveysetuja

Viime vuonna veripalvelu vieraili Ikaalisissa joka toinen kuukausi, eli kuusi kertaa. Luovutukseen tuli 311 henkilöä. Ilmoittautuneista 13 henkilöä ei saanut syystä tai toisesta luovuttaa verta.
Uusia lahjoittajia tuli vain 12. Luovuttajia toivottaisiin lisää erityisesti nuorista aikuisista.
SPR:n verenluovutustilaisuudet käynnistyivät jo vuonna 1956. SPR Ikaalisten osaston vapaaehtoiset avustivat järjestelyissä ja hoitivat kahvitukset. Kymmenkunta vuotta sitten vapaaehtoisia verenluovuttajia oli vuositasolla noin 500. Kun nämä erilaiset bandemiavariantit saadaan häädettyä, niin eiköhän luovuttajien määräkin käänny nousuun.
Tämän kevään luovutustilaisuudet ovat Ikaalisten Idea-kampuksella keskiviikkona 23. helmikuuta kello 14. Seuraavan kerran verta voi luovuttaa 27.4 sekä 30.6.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 21.9.2023 16:00 Tilaajille

Hämytanssit-tapahtuma keräsi väkeä Koskilinnaan – Parkkipaikka ja tanssilattia täyttyivät

IKAALINEN 18.5.2022 17:00 Tilaajille

Ukrainalaisten hyväksi luotu lahjoituspiste jouduttiin sulkemaan Ikaalisissa – syynä tavarapaljous

VILJAKKALA 11.5.2022 10:00 Tilaajille

Viljakkalan koululaiset kipittivät hyvän asian puolesta – Koulujuoksulla kerätään varoja syöpätutkimukseen

IKAALINEN 30.3.2022 15:00 Tilaajille

Ikaalisten seurakunta myi 150 litraa hernekeittoa ja 400 arpaa yhdessä päivässä Ukrainan hyväksi – ”Monella on tarve tehdä jotain”

KOLUMNI 28.3.2022 17:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Ukrainan sota vaikuttaa kuntatalouteen – ”Sota Euroopassa on muuttanut Suomessakin kansalaisten suhtautumista”