Mielipiteet 27.8.2021 15:45

Vanhemmille ja valtuutetuille varhaiskasvatuksesta

Ajauduin kiinnostavaan arvokeskusteluun varhaiskasvatuksen merkityksestä lapsen kasvun ja kehityksen tukemisessa laaja-alaisen erityisopettajan kanssa. Aukoton lopputulos oli, että varhaiskasvatuksella on merkitystä. Varhaiskasvatus on se tärkeä alku, jolloin voidaan tehdä paljon hyvää lapsen kehityksen tukemiseksi. Lapsi ei ole tyhjä taulu, kun hän aloittaa koulun.
Kohtaamiset varhaiskasvatuksen arjessa ovat arvokkaita, sillä ne vaikuttavat siihen, miten lapsi kokee itsensä ryhmän jäsenenä ja oppijana. Mitä enemmän lapsella on tuen tarvetta arjessa, sen tärkeämpää on varhainen tuki ja myönteinen minäkuva. Aikuisten tehtävä on myös tuoda lasten eri lahjat näkyviksi. Lisäksi elämme mielenkiintoisia aikoja, kun kaksivuotisen vapaaehtoisen esiopetuskokeilun valtakunnalliset tulokset varhaiskasvatuksesta tulevat julki tulevaisuudessa. Tuossa kokeilussa on tarkoitus rakentaa lapsille luonteva toiminnan ja oppimisen kokonaisuus varhaiskasvatuksesta perusopetukseen.
Laadukas varhaiskasvatus on yhteistyötä lasten parhaaksi, siksi on ilahduttavaa, kuinka monet vanhemmat ovat kiinnostuneet lapsensa päiväkotipäivän sisällöstä. Esimerkkiä tästä olkoon yleinen tapa lähettää lapsiryhmän viikon ohjelma kotiin tiedoksi. Parhaimmillaan tuo ohjelma on innostava sytyke yhteiselle keskustelutuokiolle vanhemman kanssa, jossa huomaamatta lapsen vuorovaikutustaidot kehittyvät. Ja mikä tärkeintä aikuinen osoittaa näin arvostavansa myös lapsen ajatuksia. Vanhemmuuden pieniä tekoja, jotka ovat merkityksellisiä lapsen kasvaessa kohti aikuisuutta.
Lopuksi haastan valtuutetut ennakkoluulottomasti tutustumaan 2020-luvun varhaiskasvatukseen. Kysyvä ei tieltä eksy on hyvä motto luottamushenkilölle. Luottamustoimi on paalupaikka toimia yhteisönsä parhaaksi. Lapsiperheiden asioista päätettäessä viisas valtuutettu pohtii aina, edistääkö juuri tämä päätös kaikkien lasten hyvinvointia tasavertaisesti.

Eeva-Liisa Juurijärvi
varhaiskasvatuksen opettaja, nepsy-valmentaja
Ikaalinen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

OIVASEUTU 29.1.2024 13:00 Tilaajille

Torstain lakon vaikutukset: Suurin osa varhaiskasvatusyksiköistä palvelee – Pilke auki tarvitseville

VILJAKKALA 6.5.2023 15:00 Tilaajille

Viljakkalan varhaiskasvattajat saavat vaaterahaa – työntekijät kannattivat korvausta

MIELIPIDE 3.3.2023 15:00 Tilaajille

Lukijalta: Varhaiskasvatuksen kriisiin on rohto – ”Korjaaminen alkaa, kun päättäjät ymmärtävät ryhtyä panostamaan varhaiskasvatuksen perusarkeen”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI. 28.2.2023 10:00 Tilaajille

Työntekijäpula vaivaa varhaiskasvatusta, maalla tilanne ei ole pahimmasta päästä – ”Kaupungissa heitä tarvitaan massoittain”

IKAALINEN 26.8.2022 08:30 Tilaajille

Ikaalisten varhaiskasvatuspäällikkö vastaa aloitteeseen: "Pienentynyt syntyvyys vähentää varhaiskasvatuksen paikkojen tarvetta"