Kolumni 12.7.2021 11:10

Vaatteiden vähetessä säilyy oikeus olla pelkäämättä

Katariina Järvinen
Katariina Järvinen

V*ttu mikä perse, huusi nuori mies minulle Koskilinnan pihalla, kun helteellä kerrankin uskaltauduin lenkille shortseissa.
Pysähdyin, ja kerroin miehelle, ettei ole soveliasta kommentoida toisen kehoa. Suhtaudun kommentointiin siten, että se menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, mutta jäin miettimään, minkälaisia jälkiä kommentti olisi jättänyt minuun ollessani yläkouluikäinen.
Etenkin nuorten vartaloiden kommentointi voi olla vahingollista, mutta pitäisi kaikilla muillakin olla oikeus kulkea kotikunnassa pelkäämättä turhaa kommentointia – myös kesällä.Helteet tarkoittavat vaatteiden vähenemistä ja mitä enemmän ihoa on nähtävillä, sitä haavoittuvammiksi ihmiset tulevat.
Jokaisen keho on kantajansa oma, eikä muilla pitäisi olla oikeutta kommentoida toisen kehoa etenkään ilkeästi. Seksuaalissävytteiset tai ilkeät kommentit saavat ihmisen kulkemaan ulkona varuillaan, peittämään omaa kehoaan tai välttelemään kontakteja.
Päällepäin emme voi arvata, mitä henkisiä arpia ihminen kantaa mukanaan. Kadulla kävelevä mies saattaa olla ensimmäistä kertaa vaihtanut pitkähihaisen lyhyeen, sillä kipuilee käsiensä muodon takia tai hameessa kulkeva nainen saattaa toipua syömishäiriöstä, joka on rikkonut hänen kehosuhteensa.
Yksi asia on kuitenkin varmaa: toisen kehon kommentointi voi jättää kuulijaan ikuiset arvet.

En missään nimessä tarkoita, että toista ei saisi kehua, sillä kehuminenhan on ihanaa. Parhaimmillaan kehu auttaa toista ja parantaa päivää. On kuitenkin hyvä miettiä ennen kehumistakin, miten toinen ihminen tulee vastaanottamaan kommentin.

Toisaalta aina ei voi olla vastuussa toisen reaktiosta, sillä jokainen katsoo maailmaa omien kokemusten muovaamien henkisten silmälasien läpi.
Ulkonäkökeskeiset kehut kuitenkin ylläpitävät ulkonäkökeskeistä kulttuuriamme. Jo sosiaalinen media luo paineet sille, millaisia meidän pitäisi olla. Ulkonäköpaineet koskettavat kaikkia sukupuolia, vaikka virheellisesti usein oletamme, etteivät pojat murehdi ulkonäköään. Asiat joista paineita koetaan saattavat olla erilaisia ajasta ja sukupuolesta riippuen.
Nuoren elämään kuuluu jonkinasteista epävarmuutta omasta kehosta, mutta jos sen erilaisuudesta tai erinäisistä muodoista saa jatkuvasti palautetta, oman kehon riittämättömyys saattaa jäädä vaivaamaan pitkäksi aikaa ja näyttäytyä esimerkiksi häiriintyneenä kehosuhteena.
Kauneimmillaan ja komeimmillaan – niin henkisesti kuin fyysisestikin – ihminen on kuitenkin aina silloin, kun kykenee rakastamaan itseään.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

Mielipiteet 29.7.2021 14:00 Tilaajille

Onko seurakunta kiinni kesällä?

HÄMEENKYRÖ 29.7.2021 13:50 Tilaajille

Venäläisen musiikin ja laulujen konsertti Heiskan kesäteatterissa elokuun toisena sunnuntaina

IKAALINEN 29.7.2021 12:00 Tilaajille

Ikaalilaiselta Pekka Tuulenkylältä jo yhdeksäs teos

IKAALINEN 29.7.2021 10:00 Tilaajille

Sarkkilanportin asukasyhdistyksen ansiosta kukkapelto saa jatkoa

Pääkirjoitus 29.7.2021 06:00 Tilaajille

Hyvä palvelu tuo asiakkaan takaisin