Kolumni 12.7.2021 11:10

Vaatteiden vähetessä säilyy oikeus olla pelkäämättä

Katariina Järvinen
Katariina Järvinen

V*ttu mikä perse, huusi nuori mies minulle Koskilinnan pihalla, kun helteellä kerrankin uskaltauduin lenkille shortseissa.
Pysähdyin, ja kerroin miehelle, ettei ole soveliasta kommentoida toisen kehoa. Suhtaudun kommentointiin siten, että se menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, mutta jäin miettimään, minkälaisia jälkiä kommentti olisi jättänyt minuun ollessani yläkouluikäinen.
Etenkin nuorten vartaloiden kommentointi voi olla vahingollista, mutta pitäisi kaikilla muillakin olla oikeus kulkea kotikunnassa pelkäämättä turhaa kommentointia – myös kesällä.Helteet tarkoittavat vaatteiden vähenemistä ja mitä enemmän ihoa on nähtävillä, sitä haavoittuvammiksi ihmiset tulevat.
Jokaisen keho on kantajansa oma, eikä muilla pitäisi olla oikeutta kommentoida toisen kehoa etenkään ilkeästi. Seksuaalissävytteiset tai ilkeät kommentit saavat ihmisen kulkemaan ulkona varuillaan, peittämään omaa kehoaan tai välttelemään kontakteja.
Päällepäin emme voi arvata, mitä henkisiä arpia ihminen kantaa mukanaan. Kadulla kävelevä mies saattaa olla ensimmäistä kertaa vaihtanut pitkähihaisen lyhyeen, sillä kipuilee käsiensä muodon takia tai hameessa kulkeva nainen saattaa toipua syömishäiriöstä, joka on rikkonut hänen kehosuhteensa.
Yksi asia on kuitenkin varmaa: toisen kehon kommentointi voi jättää kuulijaan ikuiset arvet.

En missään nimessä tarkoita, että toista ei saisi kehua, sillä kehuminenhan on ihanaa. Parhaimmillaan kehu auttaa toista ja parantaa päivää. On kuitenkin hyvä miettiä ennen kehumistakin, miten toinen ihminen tulee vastaanottamaan kommentin.

Toisaalta aina ei voi olla vastuussa toisen reaktiosta, sillä jokainen katsoo maailmaa omien kokemusten muovaamien henkisten silmälasien läpi.
Ulkonäkökeskeiset kehut kuitenkin ylläpitävät ulkonäkökeskeistä kulttuuriamme. Jo sosiaalinen media luo paineet sille, millaisia meidän pitäisi olla. Ulkonäköpaineet koskettavat kaikkia sukupuolia, vaikka virheellisesti usein oletamme, etteivät pojat murehdi ulkonäköään. Asiat joista paineita koetaan saattavat olla erilaisia ajasta ja sukupuolesta riippuen.
Nuoren elämään kuuluu jonkinasteista epävarmuutta omasta kehosta, mutta jos sen erilaisuudesta tai erinäisistä muodoista saa jatkuvasti palautetta, oman kehon riittämättömyys saattaa jäädä vaivaamaan pitkäksi aikaa ja näyttäytyä esimerkiksi häiriintyneenä kehosuhteena.
Kauneimmillaan ja komeimmillaan – niin henkisesti kuin fyysisestikin – ihminen on kuitenkin aina silloin, kun kykenee rakastamaan itseään.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

JÄMIJÄRVI 19.4.2024 17:00 Tilaajille

Jämijärvellä mietitään, striimataanko edelleen kaikki valtuuston kokoukset

IKAALINEN 19.4.2024 09:00 Tilaajille

Julia Vähä-Peltomäki ryhtyi osa-aikaiseksi yrittäjäksi: Macaron-leivosten teko on oma erikoistaitonsa

JÄMIJÄRVI 18.4.2024 15:00 Tilaajille

Jämijärven tilinpäätös viipyy yhteistyökumppanin ongelmien vuoksi

JÄMIJÄRVI 16.4.2024 13:40 Tilaajille

”Pitää luoda ympäristö, jossa kukaan ei jää yksin” – Nuorten tilanne huoletti Jämijärven valtuustoa

IKAALINEN 13.4.2024 15:00 Tilaajille

Ikaalisten kaupunki myönsi noin 6 000 euroa vesistöjen kunnostushankkeisiin