Pääkirjoitus 10.6.2021 06:00

Uimataito on tärkeä oppi

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Hämeenkyrön ja Ikaalisten lasten uimakoulut on tältä kesältä peruttu. Hämeenkyrössä syyksi nostetaan ennen kaikkea koronan tuomat epävarmuudet, Ikaalisissa puolestaan pätevää uimaopettajaa ei löydetty.
Uimataito on Suomessa tärkeä kansalaistaito, koska olemmehan lukemattomien järvien maa. Uimataito mahdollistaa monista vesillä ja veden äärellä harrastettavista asioista nauttimisen turvallisesti.
Meidän seudullamme ei ole omaa uimahallia. Toki muutaman viikon päästä Ikaalisten kylpylässä on jälleen mahdollisuus päästä pulikoimaan, mutta uimahalleihin lähdettäessä lapset ovat aina vanhempien tai muiden aikuisten kyydin varassa.
Sen sijaan uimapaikkoja seudullamme on lukemattomia ihmisten omien mökkirantojen lisäksi. Tällaisena kesänä, kun lämpöaalto tuli heti koululaisten kesälomien alkuun, rannat ovat myös kovassa käytössä. Monestihan rantauimakoulujen ongelmana on ollut se, että vesi on alkukesästä niin kylmää, että uimakoululaiset ja ohjaajat hytisevät kylmässä vedessä ja iso osa ajasta täytyy viettää lämmittelemässä.
Vuonna 2017 tehdyn uimataitotutkimuksen mukaan joka neljäs kuudesluokkalainen ei osaa uida kunnolla. Uimataidon kehittymiseen vaikuttaa luonnollisesti koulujen uimaopetus ja uimahallien läheisyys. Kesäaikaan iso merkitys on sillä, kuinka paljon lapset pääsevät viettämään aikaa uimarannalla ja saavatko he uimaopetusta. Toki vanhemmatkin voivat osata opettaa uinnin alkuun, mutta moni vanhempi kokee, että parempaa oppia saa uimakoulusta.
Kun kuntien järjestämät järviuimakoulut on tänä kesänä peruttu, olisikohan jollain seuralla tai yhdistyksellä mahdollisuuksia järjestää lapsille uimakoulua? Kysyntää varmasti olisi, koska koronan vuoksi moni viettää kesää kotikulmilla ja ohjelmaa ei ole liikaa tarjolla. Halu oppia uimaan ei koronan vuoksi siirry vuodella, joten nyt olisi paikka luoville ratkaisuille, joilla saataisiin pienet vesipedot uimaopetuksen pariin.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

Mielipiteet 18.6.2021 16:00 Tilaajille

Napakat

Mielipiteet 17.6.2021 10:00 Tilaajille

Hämeenkyrön ala-asteen luokkakoko

Pääkirjoitus 17.6.2021 06:00 Tilaajille

Tuoreet ja kokeneet tukevat toisiaan

Mielipiteet 16.6.2021 15:30 Tilaajille

Hämeenkyrön vanhalle hautausmaalle tarvitaan puutarhuri

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 15.6.2021 09:00 Tilaajille

Annika Saarikko vieraili Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa