OIVASEUTU 15.3.2023 12:00

Tänään vietetään uniapneapäivää – ”Apuvälineistä saa helpotusta uniapneaan”


Uniapneaan sairastuminen voi osua kenen tahansa kohdalle ja muuttaa elämän. Elintapamuutosten lisäksi apua oireisiin voi saada erilaisista apuvälineistä.

Uniapnean hoidossa elintavat, kuten painonpudotus ja -hallinta, hyvä ravitsemus ja säännöllinen liikunta, ovat avainasemassa. Jos elintapahoito vaatii rinnalleen myös muita keinoja, voi helpotusta oireisiin saada esimerkiksi CPAP-laitteella tai apneakiskolla. Kuten CPAP-laitetta, myös kiskoa käytetään nukkuessa.
– Tänä vuonna haluamme nostaa esiin uniapnean hoidon apuvälineitä. Itselle sopiva hoitomuoto löytyy kokeilemalla, Kyrösjärven Seudun Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Leena Rajamäki kertoo.
Hoitohenkilökunta opettaa laitteen käytön ja sovittaa jokaiselle sopivantuntuisen maskin. Uniapneaa sairastava saa CPAP-laitteen lääkärin määräyksellä lainaan ilmaiseksi. Maskityypin voi vaihtaa, mikäli käyttö osoittautuu hankalaksi pidemmän päälle.
– CPAP-laitteen käyttöön ja maskiin tottuminen voi vaatia aikaa sairastuneelta ja hänen läheisiltään – kärsivällisyys kuitenkin kannattaa, uniapneavertaisryhmän vetäjä Heli Moberg kertoo.
– Meillä Kyrösjärven Seudun Hengitysyhdistyksessä on erityisesti uniapneaa sairastaville suunnattua toimintaa. Vertaisryhmissä saa tietoa ja tukea sekä pääsee purkamaan omia ajatuksiaan ihmisille, jotka ovat itse kokeneet vastaavaa.
Kyrösjärven Seudun Hengitysyhdistys kuuluu Hengitysliittoon.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

MIELIPIDE 19.12.2022 10:00 Tilaajille

Lukijalta: Paikallisesta hammashoidosta sananen – ”Sain erinäisiä päivystysaikoja Hämeenkyrön hammashoitolasta...”

IKAALINEN 10.11.2022 17:00 Tilaajille

Ylipaino kasvattaa tuntuvasti riskiä sairastua uniapneaan – hoitamattomana se on vakava terveysriski

OIVASEUTU 22.2.2022 12:00 Tilaajille

Suolistosyövän seulominen alkaa – tarkkaile postiasi, jos olet 60 tai yli

Uutiset 27.11.2021 14:00 Tilaajille

Nuorten päihteidenkäyttö jakautuu rajusti kahtia: toiset ovat täysraittiita, toiset kokeilevat huumeita