VILJAKKALA 13.9.2021 09:30

Täältä löytyy Hevonkuusi – suomalaiset saavat metsään ruuhkan, mutta Karhella sitä ei tarvitse pelätä

Anne Salminen

Koronarajoitukset toivat suomalaisille kovat ajat: pitkään voimassa oli kahden metrin turvavälisuositus. Onneksi nykyään voi ottaa suurempaa etäisyyttä muihin, sillä kaksi metriä on meille tunnetusti aivan liian vähän.

Aikaansa voi tietysti viettää niinkin, että lähtee retkeilymetsä Hevonkuuseen Viljakkalan Karhelle sellaisessa seurassa, ettei pitkiä välejä tee edes mieli pitää.
– Hevonkuuseen voi tulla juuri niiden ihmisten kanssa, joiden kanssa haluaa viettää aikaa. Ei tarvitse pelätä, että laavu on varattu, yrittäjä Kirsi Karhuniemi sanoo.
Se on todellista luksusta pandemian ajassa, sillä vaikka harvassa maassa metsään saadaan ruuhka, Suomessa sekin on mahdollista. Etenkin korona-aikana yleisten laavujen ja nuotiopaikkojen suosio on kasvanut entisestään. Siksi ei ole sanottua, etteikö suunnitellulle pysähdyspaikalle voisi pysähtyä yksi jos toinenkin ennalta-arvaamaton retkeilijä.

"Seuraavalla kerralla enemmän aikaa"

Hevonkuusi on noin kahden hehtaarin kokoinen, riista-aidalla ympäröity alue, jonka sisällä on metsä. Metsästä löytyy muun muassa laavu ja nuotiopaikka.
Retkeilystä ja luonnosta innostunut Karhuniemi on halunnut auttaa aloitteleviakin retkeilijöitä luontokokemusten äärelle. Kun alue on riista-aidalla rajattu, ei tarvitse pelätä eksymistä – tai sitä, että jokin metsän suurikokoisista eläjistä sattuisi herättelemään kesken yöunien. Aidan ansiosta mukaansa voi ottaa myös esimerkiksi koiran, joka saa tutkia ja juoksennella metsässä.
Hevonkuusessa on vieraillut myös esimerkiksi koululaisryhmä.
– Alue sopii hyvin siihenkin, että siellä käy tällaisia ryhmiä. Kun alue on aidattu, niin ei tarvitse pelätä, että joku kulkisi liian kauas, Karhuniemi sanoo.
Hevonkuusen voi vuokrata esimerkiksi hengähdykseen, latautumiseen tai viipyilyyn, siis vaikka yöreissulle tai vain muutaman tunnin ajaksi.
Ja aika, se tuntuu kulkevan Hevonkuusessa omaa tahtiaan.
– Vierailun jälkeen kysymme palautetta retkeilijöiltä. Moni on kirjoittanut lomakkeeseen, että seuraavalla kerralla varataan enemmän aikaa ja enemmän ruokatarvikkeita, Karhuniemi kertoo.

Luonnolle annetaan talvilepo

Näillä näkymin Hevonkuusi on avoinna niin pitkään kun lumi ei peitä maata.
– Näin olemme suunnitelleet siksi, että luonto saisi levätä. Voi olla aluskasvillisuudelle liian raskasta, jos lumi polkeutuu maahan eivätkä kasvit saa levätä ollenkaan, Karhuniemi sanoo.
Talvilevon jälkeen Hevonkuusi avattaneen sitten, kun lumi on sulanut ja maa päässyt eroon pahimmasta kosteudesta.
– Odotamme rauhassa, ettei maa ole enää märkä ja liukas, yrittäjä kertoo.
Hevonkuusi oli Karhuniemen haaveissa jo kymmenen vuotta sitten. Korona-aika toi tarvittavan sysäyksen retkeilypaikan perustamiseen.
– Nyt tuntuu siltä, että olisin voinut tehdä tämän aiemminkin. Olen kuitenkin onnellinen, että se on nyt tehty. Se oli iso urakka, mutta tuntuu ihanalta, että Hevonkuusi on nyt olemassa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN, YLÖJÄRVI 28.5.2021 11:00 Tilaajille

Seitsemisessä jälleen vilkasta – "kipinä Suomen upeaa luontoa kohtaan syttynyt"