OIVASEUTU 22.2.2022 12:00

Suolistosyövän seulominen alkaa – tarkkaile postiasi, jos olet 60 tai yli

Nina Ylinen



Suolistosyövän seulonta on laajennettu vuoden alusta 60-68 -vuotiaihin. Tänä vuonna seulontoihin kutsutaan 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaat.
Vuoteen 2031 mennessä seulonta laajenee 56-vuotiaista 74-vuotiaisiin asti. Kaikki kutsutaan seulontaan kahden vuoden välein.
Seulonta tapahtuu aina sinä vuonna, kun kutsuttava täyttää parillisia vuosia.

Seudulla kutsuntapapereita alkaa tipahdella postilaatikkoihin todennäköisesti jo ensi viikolla.


Testi tehdään kotona itse

Seulottava saa kotiin kirjeen, jossa on kutsu seulontaan, testi, tietoa seulonnasta ja ohjeet näytteenottoon. Ulostenäyte otetaan itse wc-käynnin yhteydessä ja postitetaan laboratorioon analysoitavaksi. Seulontakutsun mukana on palautuskuori, jonka postimaksu on maksettu. Tulos tulee kotiin postitse.
Seulontatestillä etsitään piilevää verta ulosteesta. Positiivisen tuloksen saanut sopii jatkotutkimuksen järjestämisestä oman alueensa seulontahoitajan kanssa. Jatkotutkimus on useimmiten paksusuolen tähystys eli kolonoskopia.

Osallistuminen seulontaan on kutsutuille maksutonta.

Suolistosyöpä on aluksi oireeton

Euroopan unioni suosittaa suolistosyövän seurantaa jäsenmailleen. Veritestillä tehty seulonta on kannattavaa: se vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään 10–40 %.

Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen. Sen ilmaantuvuus on nousussa. Kaksi kolmannesta suolistosyövistä todetaan yli 65-vuotiailla.

Varhaisvaiheessa suolistösyöpä on lähes oireeton. Tyypillisiä oireita ovat suolen toiminnan muutokset, ripuli tai ummetus uutena tai vaihtelevasti, tunne siitä, ettei suoli tyhjene kunnolla tai suolitukos.

Suolistosyövän ennuste riippuu sen levinnäisyysasteesta toteamisvaiheessa.

Riskitekijäksi on todettu länsimainen elämäntaopa ja etenkin paljon punaista lihaa, eläinperäistä rasvaa ja vähän kuitua sisältävä ruokavalio. Hedelmien ja vihannesten suuri määrä ravinnossa saattaa suojata suolistosyövältä. Myös liikunta ja ylipainon välttäminen saattavat vaikuttaa suojaavasti. Sen sijaan tupakka ja alkoholi lisäävät suolistosyövänkin riskiä.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

Uutiset 9.1.2024 07:00 Tilaajille

Tutkimus: Hämeenkyrön ja Ikaalisten viidesluokkalaiset pojat ovat huonossa kunnossa – Valtakunnallisesti lapset voivat paremmin

IKAALINEN 17.10.2023 17:00 Tilaajille

Ikaalisten yläkoulun sisäilmasta aiheutuneet oireet romahduttivat taitavan nuoren voimistelijan terveyden – ”Pahinta on epätietoisuus, mistä tässä on oikein kyse”

OIVASEUTU 15.3.2023 12:00 Tilaajille

Tänään vietetään uniapneapäivää – ”Apuvälineistä saa helpotusta uniapneaan”

MIELIPIDE 19.12.2022 10:00 Tilaajille

Lukijalta: Paikallisesta hammashoidosta sananen – ”Sain erinäisiä päivystysaikoja Hämeenkyrön hammashoitolasta...”

HÄMEENKYRÖ 11.10.2022 08:30 Tilaajille

Syöpien hoito on kehittynyt huimasti – vielä 1950-luvulla syöpädiagnoosi tarkoitti lähes samaa kuin kuolemantuomio