PÄÄKIRJOITUS 1.4.2022 15:00

Ruoan alkuperän pitäisi näkyä nykyistä selvemmin – ”Tarjoilija, onko perunani matkustanut tänne Puolasta vai Puolangalta?”

Nina Ylinen
Nina Ylinen




Maatalouden kustannuskriisistä on puhuttu tämänkin lehden sivuilla hartaasti, moneen kertaan ja monen vuoden aikana. Viljasäkin pohja repesi odottamattomalla tavalla ja ruoantuottajatilat ovat entistä hurjemmassa tilanteessa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Energian, lannoitteiden ja rehujen hinnat olivat jo valmiiksi koholla, ja sodan alkaminen tarkoittaa tilanteen vaikeutumista entisestään. Viime viikon Oivassa (24.3.) viljakkalainen MTK Pirkanmaan puhenjohtaja, itsekin maatalousyrittäjä Jukka Niittyoja kertoi, että työssä ei kohta ole mitään mieltä, sillä luvassa on varmaa taloudellista tappiota. Jo viime syksynä monella tilalla jouduttiin toteamaan, ettei tuotteista saatu hinta kata edes tuotantokustannuksia.
Onko ensi talvena leipää lainkaan? Mari ja Matti Hyypöläinen kertovat tämän viikon Oivassa laskeneensa huolestuneina omien peltojensa vuokraa ja kehottivat muita tekemään samoin. Meitä pellottomia he kehottavat pieniin toimiin: osta suoraan tiloilta, vältä halvimpia tuotemerkkejä ja osta kotimaista.
MTK on samoilla linjoilla omassa suosituspaketissaan: kotimaista ruokaa kannattaa suosia, ja mieluiten ostaa tälläkin seudulla vilkkaasti toimivien lähiruokarenkaiden kautta tai suoraan tiloilta.
Ruoan kotimaisuus onkin helppo varmistaa kaupan valikoimasta, mutta ravintoloissa se on vaikeampi rasti. Suomessa on voimassa asetus, jonka mukaan lihan alkuperämaa tulee ilmoittaa kirjallisesti esimerkiksi ruokalistassa. Pikaotos viiden ravintolan verkkosivuilta kertoi, ettei lihan alkuperä ole todellakaan helposti löydettävissä. Sen tulisi olla, jotta kuluttaja voi tehdä päätöksensä jo ennen pöytään istumista.
Lisäksi lihavalmisteiden alkuperämaata ei kuitenkaan tarvitse mainita, eikä minkään muunkaan raaka-aineen – ei porkkanoiden, brokkoliinien eikä hampurilaissämpylöiden. Vaikka kuinka kauppakassissaan suosisi kotimaisia lähituotteita, lounasravintolan appeet saattavat silti olla raahattu toiselta puolelta maailmaa.
Ruoan alkuperämaasta on enemmän kuin sopivaa kysyä. Anteeksi tarjoilija, mutta mistähän kanani on tähän lautaselle lennähtänyt? Onko perunani matkustanut tänne Puolasta vai Puolangalta?

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 5.4.2024 10:00 Tilaajille

Löytyykö ylimääräistä lantaa? Hämeenkyrön kunta kartoittaa biokaasumahdollisuutta

HÄMEENKYRÖ 18.3.2024 13:00 Tilaajille

Millaisilla eväillä kohti kestävämpää ruokajärjestelmää? – Maatalousareenan työpajoissa Osaralla ideoitiin polkuja tulevaisuuteen

OIVASEUTU 5.10.2023 15:00 Tilaajille

UutisOivan gallup: Mitä ostat kotimaisena? – ”Rahtipalvilta haen lihat, maitoa tilalta suoraan tankista ja Kierikan tilalta perunat”

HÄMEENKYRÖ 4.9.2023 17:00 Tilaajille

EU-hanke pyrkii kohti konkreettisia kestävyystekoja – Osaralla keskusteltiin maatalouden vetovoimasta ja sitkeydestä

VILJAKKALA 10.5.2023 08:00 Tilaajille

Toukotöissä tehdään pitkiä päiviä – nousseet kustannukset koettelevat viljelyn kannattavuutta