PÄÄKIRJOITUS 1.4.2022 15:00

Ruoan alkuperän pitäisi näkyä nykyistä selvemmin – ”Tarjoilija, onko perunani matkustanut tänne Puolasta vai Puolangalta?”

Nina Ylinen
Nina Ylinen
Maatalouden kustannuskriisistä on puhuttu tämänkin lehden sivuilla hartaasti, moneen kertaan ja monen vuoden aikana. Viljasäkin pohja repesi odottamattomalla tavalla ja ruoantuottajatilat ovat entistä hurjemmassa tilanteessa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Energian, lannoitteiden ja rehujen hinnat olivat jo valmiiksi koholla, ja sodan alkaminen tarkoittaa tilanteen vaikeutumista entisestään. Viime viikon Oivassa (24.3.) viljakkalainen MTK Pirkanmaan puhenjohtaja, itsekin maatalousyrittäjä Jukka Niittyoja kertoi, että työssä ei kohta ole mitään mieltä, sillä luvassa on varmaa taloudellista tappiota. Jo viime syksynä monella tilalla jouduttiin toteamaan, ettei tuotteista saatu hinta kata edes tuotantokustannuksia.
Onko ensi talvena leipää lainkaan? Mari ja Matti Hyypöläinen kertovat tämän viikon Oivassa laskeneensa huolestuneina omien peltojensa vuokraa ja kehottivat muita tekemään samoin. Meitä pellottomia he kehottavat pieniin toimiin: osta suoraan tiloilta, vältä halvimpia tuotemerkkejä ja osta kotimaista.
MTK on samoilla linjoilla omassa suosituspaketissaan: kotimaista ruokaa kannattaa suosia, ja mieluiten ostaa tälläkin seudulla vilkkaasti toimivien lähiruokarenkaiden kautta tai suoraan tiloilta.
Ruoan kotimaisuus onkin helppo varmistaa kaupan valikoimasta, mutta ravintoloissa se on vaikeampi rasti. Suomessa on voimassa asetus, jonka mukaan lihan alkuperämaa tulee ilmoittaa kirjallisesti esimerkiksi ruokalistassa. Pikaotos viiden ravintolan verkkosivuilta kertoi, ettei lihan alkuperä ole todellakaan helposti löydettävissä. Sen tulisi olla, jotta kuluttaja voi tehdä päätöksensä jo ennen pöytään istumista.
Lisäksi lihavalmisteiden alkuperämaata ei kuitenkaan tarvitse mainita, eikä minkään muunkaan raaka-aineen – ei porkkanoiden, brokkoliinien eikä hampurilaissämpylöiden. Vaikka kuinka kauppakassissaan suosisi kotimaisia lähituotteita, lounasravintolan appeet saattavat silti olla raahattu toiselta puolelta maailmaa.
Ruoan alkuperämaasta on enemmän kuin sopivaa kysyä. Anteeksi tarjoilija, mutta mistähän kanani on tähän lautaselle lennähtänyt? Onko perunani matkustanut tänne Puolasta vai Puolangalta?

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 4.1.2023 15:00 Tilaajille

EU-säädösten yksityiskohdissa on monta mahdollista sudenkuoppaa – ”On vaara, että yritetään säätää takautuvaa lainsäädäntöä”

KOLUMNI 4.1.2023 14:59 Tilaajille

Toimittajan kommentti: Ruokaturva ei synny eikä säily itsestään – "Tapaninpäivään asti naseva oli minulle vain naseva adjektiivi"

MIELIPIDE 27.10.2022 13:00 Tilaajille

Lukijalta: MTK-Hämeenkyrö luovutti kansanedustajalle vetoomuksen maatalouden ahdingosta – Ovaska: ”Viljelijöiden viesti on äärimmäisen vakava”

Pääkirjoitus 12.10.2022 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Tuottajakin tarvitsee osansa - ”Olisiko kauppaketjujen mahdollista tinkiä osuudestaan?”

IKAALINEN 24.9.2022 09:00 Tilaajille

”Jos halutaan lihantuotantoa olevan, niin jotain tällaista se varmaan on” – Jyllistä löytyy harvinainen lihatila, josta myydään kania esimerkiksi ravintoloihin