PÄÄKIRJOITUS 28.10.2021 06:00

Pääkirjoitus: Millä houkutellaan osaajat meille? – ”Merkitystä on myös mielikuvalla, joka seudusta syntyy”

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Työllisyystilanne on viimeisen vuoden aikana kohentunut koko Pirkanmaalla. Sitä voi pitää hienoisena yllätyksenä, koska moni yritys on kuluneen vuoden aikana kärsinyt koronaepidemian vaikutuksista. Erityisen yllättävä tieto Pirkanmaan syyskuun työllisyyskatsauksessa on Hämeenkyrön ja Ikaalisten moninkertaistuneet avoimien työpaikkojen määrät. Avoimet työpaikat kertovat hyvästä hurinasta paikallisissa yrityksissä, mutta eivät kuitenkaan pelkästään siitä.

Työvoimapulasta puhuminen tuntui vielä muutama vuosi sitten hieman hämmentävältä, mutta tänä päivänä se alkaa olla monella alalla arkipäivää. Paikallista pulaa ilmenee niin hoitotyöntekijöistä, rakennusmiehistä kuin ammattitaitoisista hitsareistakin. Kokkipulasta on puhuttu jo pidempään ja koronaepidemian myötä alan työvoiman saatavuus on ollut entistä haastavampaa, mistä esimerkiksi Ikaalisten kylpylästä kerrottiin kesällä.

Työvoiman saatavuuden kannalta seutumme on hyvällä kohtaa Suomen kartalla. Kasvava Pirkanmaa houkuttelee ihmisiä. Toisaalta kasvava maakunta tuo myös omat haasteensa. Moni työntekijä kulkee meidänkin seudullamme työssä Tampereelta tai kehyskunnista käsin. Kuntien viroissa on ollut jo pidemmän aikaa nähtävissä, että virkaan tullaan muualta ja muutaman vuoden kuluessa vaihdetaan työpaikkaa lähemmäs omaa asuinkuntaa. Toki osa siirtymisistä on luonnollisia askelia eteenpäin uralla, mutta silti niin kuntien kuin yksityistenkin työnantajien on hyvä miettiä, millä hyvistä työntekijöistä pidetään kiinni.

Työilmapiirin ja kilpailukykyisen palkkauksen lisäksi yksi hyvä sitouttamiskeino olisi se, että seutua pidettäisiin niin hyvänä asuinvaihtoehtona, että työntekijät haluaisivat ennemmin tai myöhemmin muuttaa tänne. Siihen puolestaan vaikuttavat seudun elinvoimaisuus, palvelutarjonta ja harrastusmahdollisuudet. Merkitystä on myös mielikuvalla, joka seudusta syntyy. Se pitäisi saada muokattua positiiviseksi ja eteenpäin pyrkiväksi, millä voitaisiin houkutella sekä uusia yrityksiä että asukkaita.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

JÄMIJÄRVI 19.4.2024 17:00 Tilaajille

Jämijärvellä mietitään, striimataanko edelleen kaikki valtuuston kokoukset

IKAALINEN 19.4.2024 09:00 Tilaajille

Julia Vähä-Peltomäki ryhtyi osa-aikaiseksi yrittäjäksi: Macaron-leivosten teko on oma erikoistaitonsa

JÄMIJÄRVI 18.4.2024 15:00 Tilaajille

Jämijärven tilinpäätös viipyy yhteistyökumppanin ongelmien vuoksi

JÄMIJÄRVI 16.4.2024 13:40 Tilaajille

”Pitää luoda ympäristö, jossa kukaan ei jää yksin” – Nuorten tilanne huoletti Jämijärven valtuustoa

IKAALINEN 13.4.2024 15:00 Tilaajille

Ikaalisten kaupunki myönsi noin 6 000 euroa vesistöjen kunnostushankkeisiin