PÄÄKIRJOITUS 7.10.2021 06:00

Pääkirjoitus: Aluevaltuustoon tarvitaan paikallista ääntä – harva kaupunkiseudulla asuva osaa tai haluaa ajatella palveluita täkäläisen käyttäjän näkökulmasta

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Tammikuussa ensimmäistä kertaa käytävät aluevaalit tuntuvat monista kuntalaisista kaukaisilta ja hieman epämääräisiltäkin. Vaaleja ei pidä kuitenkaan väheksyä, sillä hyvinvointialueelle siirtyy lähes kaksi kolmasosaa kuntien käytössä tähän asti olleista verovaroista. Siellä päätetään jatkossa, missä sinä voit käydä hammaslääkärissä ja mihin läheisesi ikäihmisenä muuttaa, kun ei enää pysty asumaan yksin.
Aluevaalien ehdokasasettelu on parhaillaan puolueiden pöydillä. On mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon ehdokkaita seudultamme saadaan listoille. Ehdokkaiden määrällä ei kuitenkaan ole samalla lailla merkitystä kuin kuntavaaleissa, joissa jokainen ehdokas voi tuoda puolueelle lisää ääniä omalla panoksellaan. Aluevaaleissa voisi seudullisesta näkökulmasta katsottuna kärjistetysti sanoa, että vain läpimeno ratkaisee. Seutumme kannalta ensiarvoisen tärkeää on se, että olemme aluevaltuustossa riittävän hyvin edustettuna. Harva tamperelainen tai kaupunkiseudulla asuva osaa tai haluaa ajatella palveluita täkäläisen käyttäjän näkökulmasta. Sen avaamisen tarvitaan paikallista ääntä.
Aluevaaleille ei ennusteta kovin korkeaa äänestysaktiivisuutta, osin juuri siksi, että moni tavallinen kuntalainen ei koe niiden koskettavan itseään. Kesän kuntavaaleissa valtakunnallinen äänestysprosentti oli 55,1. Hämeenkyrössä äänestysprosentti oli 52,6, Ikaalisissa komeat 60,6 ja Jämijärvellä 56,4. Äänestysaktiivisuus on asia, jossa maakuntakeskuksen ulkopuolisilla, pienemmillä kunnilla olisi iskun paikka. Jos meidän seutumme äänestäjät olisivat vaaleissa kaupunkiseutulaisia aktiivisempia, mahdollisuus seudun ehdokkaiden läpimenolle olisi huomattavasti parempi. Näin seudun edustajien suhteellinen määrä voisi jopa korostua, mikä takaisi äänemme kuulumisen.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

MIELIPIDE 24.10.2021 06:00 Tilaajille

Lukijalta: Lapset ja eläimet tervetulleita pihaan, mutta aikuiset voisivat miettiä kulkemistaan – ”Itse en kyllä menisi kenenkään pihalle kutsumatta”

HÄMEENKYRÖ 23.10.2021 14:00 Tilaajille

Kaikki lähti siitä, kun hämeenkyröläinen Liisa-Ida Sorsa näki julisteen toimiston seinällä – pian hänen havaintoaan hyödyntävät Nasa ja Esa

MIELIPIDE 21.10.2021 12:00 Tilaajille

Lukijalta: Kotirauhaa kaivataan – ”Kameralla tuijotetaan aidan takaa suoraan ikkunaan”

MIELIPIDE 11.10.2021 06:00 Tilaajille

Lukijalta: Ajoitukset kohdillaan Ikaalisissa – ”Menestystä molemmille hankkeille”

MIELIPIDE 10.10.2021 06:00 Tilaajille

Lukijalta: Ei säästön takia voi siirtää uuteen paikkaan – eikö itsemääräämisoikeus koske kehitysvammaisia?